Gıda teknolojisi bölümü, 2 yıllık bir eğitim-öğretim programıdır. Kişilere gıda üretimleri ve işleme alanlarında yeterlilik kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veren akademik bir alandır. Bölümde gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, hijyen ve sanitasyon gibi alan derslerinin yanı sıra süt teknolojisi, meyve ve sebze teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi ve tahıl teknolojisi gibi dal dersleri de görülmektedir. Bu dersleri başarılı bir şekilde tamamlayarak gıda teknolojisi ön lisans diplomasına sahip olabilirsiniz. Böylece diploma aldıktan sonra çeşitli sektörlerde gıda teknikeri olarak çalışma imkanına erişebilirsiniz. Şimdi ‘Gıda teknolojisi bölümünden mezun olan bir kişi ne iş yapar? Hangi sektörlerde çalışır? Mesleğin gerektirdiği özellikler ne olmalıdır? Kendini geliştirmek için neler yapar?’ gibi soruların cevaplarına şöyle bir bakalım.

Gıda Teknikeri Ne İş Yapar?

Bir ürünün tarladan çatala kadarki sürecinde sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesini sağlamaktadır. Üretimde kullanılan ekipmanların ve yöntemlerin son teknolojilerini takip eder ve kaliteli ürün elde edilmesini amaçlamaktadır. İşletmelerin hijyen ve sanitasyonunu, ürünlerin muhafaza koşullarını takip eder. Aynı zamanda gıdalar üzerinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler gerçekleştirir. Analizlerden çıkan sonuçları yorumlar. Bu sonuçları rapor ederek ilgili kişilere iletir.

Hangi Sektörlerde Çalışma İmkanı Var?

Bölümden mezun olan bir kişi seçmiş olduğu dala göre kamu sektörü, özel sektör, işletme, gıda laboratuvarları, süt ürünleri, meyve-sebze ve hububat gibi birçok gıda üretimi yapan işletmelerde çalışma imkanına sahiptir. Aynı zamanda gerekli belgeleri alarak eğitmenlik de yapabilir.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?

Gıda teknikerliği mesleğini yapmak isteyen bireyler;

  • İş disiplinine sahip,
  • Kimya ve biyoloji konularına ilgi duyan,
  • Gıda sektöründe çalışmasına engel olabilecek herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olmayan,
  • Takım çalışmasına yatkın,
  • Laboratuvar ekipmanlarının dikkatli bir şekilde kullanılmasına özen gösteren,
  • El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
  • Sorumluluk sahibi

gibi özellikleri taşımalıdır.

Kendini Geliştirmek İçin Ne Yapar?

Gıda teknolojisi bölümünden mezun olan bir kişi DGS ile gıda mühendisliği, kimya, beslenme ve diyetetik gibi 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilir. Sektöründe yani gıda alanında ilerlemek isterseniz çalıştığınız işletmede terfi alabilirsiniz. Ayrıca gıda ile ilgili eğitim programlarından eğitim alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Yeni çıkan teknolojileri, kitapları, makaleleri takip edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle