Televizyondaki yemek programlarını izliyor musunuz? Bu programların sayısı son zamanlarda o kadar fazlalaştı ki takip etmesi biraz zor oluyor. Tabiki de konumuz yemek programları değil. Ama bu programlarla birlikte popülerliği artan gastronomi kavramından bahsedeceğiz. ‘Gastronomi nedir, gastronomi eğitimi için neler gerekli, çalışma imkanları neler’ gibi konular bana da sosyal medya üzerinden gelen sorular arasında. Beni bu konuda içerik hazırlamaya yönlendiren de bu tip sorular oldu. ‘Gastronomi nedir?’ diyerekten konuya giriş yapalım.

Konu için araştırma yaparken bu konuda çok fazla tanımla karşılaştım. Aslında Yunanca ‘gaster (mide)’ ve ‘nomas (yasa)’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyormuş. Türk Dil Kurumu’na göre tanımı: ‘sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi’ şeklindedir. Gastronomi bir bilimdir. Zaten bu kavram için yapılan tanımlamalar arasında yemek bilimi, iyi yemek sanatı gibi tanımlar mevcut.

Kaynaklara baktığımız zaman gastronomi kavramının çok eski zamanlardan beri kullanıldığını görebiliriz. Günümüzde de bir meslek olarak karşımıza çıkmakta. Üniversitelerde gastronomi eğitimi uzun zamandır verilmektedir. Fakat çok tercih edilen bölümler arasında değildi. Aslında her dönem bir meslek grubu popüler oluyor sonra o alana yönelim artıyor. Hemen ardından okulların kontenjanı artıyor. Sonra da işsizlikler ortaya çıkıyor. Bu bir kısır döngü maalesef. Oysa herkes ilgisinin, yeteneğinin olduğu bir alan seçse kendine hem daha mutlu olacak hem de daha başarılı. Neyse konumuz bu değildi biraz dağıttım sanırım. Gerçekten bu alana hevesli, ilgili arkadaşlar için gastronomi bölümünden bahsetmek istiyorum.

Gastronomi okumak için neler gerekli?

Öncelikle bu bölümü tercih edecek olan kişilerin yemek yapmaya ilgi duyması gerekiyor. Sonrasında ise üniversite sınavına girmek gerekiyor. Sınav sonucunda elde edilen sözel puanıyla tercih yapılmaktadır. Bölüm üniversiteler de ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ olarak geçiyor. 4 yıllık bir lisans eğitimini kapsıyor.

‘Gastronomi bölümü hangi üniversitelerde var?’ diye sorarsanız buradan gastronomi bölümü bulunan üniversitelere ulaşabilirsiniz. Bölüm içerisinde teorik ve pratik dersler mevcut. Bu derslerden bazıları; gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon, pişirme yöntemleri, dünya mutfak kültürleri, gıda teknolojisi…

Gıda güvenliği bu bölüm için en önemli noktalardan biri diye düşünüyorum. Hijyen ve sanitasyon da aynı derecede önemli. Denk gelip de izlediğim programlarda maalesef bu konuya dikkat edilmiyor. Dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor fakat uygulamada yetersizler. Bu konuda ayrıntılı olarak hazırladığım yazılara göz atabilirsiniz.

GIDA GÜVENLİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?
GIDADA HİJYEN VE SANİTASYON NEDİR?

Gastronomi bölümü için en iyi üniversiteler arayışına girdiğiniz de mutlaka mutfaklarının yeterli düzeyde olup olmadığını araştırın. Profesyonel bir mutfakta eğitim almış olmak önemli kriter.

Çalışma Alanları, İş İmkanları Neler?

En yaygın olarak görülen çalışma alanı turizm sektöründedir. Otellerde, restoranlarda çalışma imkânı vardır. Kendi iş yerlerini açmak gibi bir seçenekleri de var. Yaygın olarak karşılaştığımız bu seçenekler dışında akademisyenlik, gurmelik, gıda işletmelerinin Ar-Ge (Araştırma-Geliştirme) bölümlerinde de iş imkanları vardır.

Sonuç olarak, yemek yapmayı seviyorsanız, ilginiz varsa bu mesleği seçin derim. Zira popülerlik dediğimiz şey gelip geçici. Kimse popüler diye bir mesleğin zor yanlarını kaldıramaz. Her mesleğin kendine göre zor koşulları vardır. Sevgi, ilgi, istek olmazsa bu zorluklar gözünüzde büyür ve kocaman bir dağ olur.

Sevgiyle kalın.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle