Renklendiriciler, gıdalara renk amacı ile kullanılan gıda katkı maddelerindendir. Peki, gıdanın rengi önemli midir?

Gıdaya karşı ilk izlenim görseldir. Renk de görselliğin bir parçasıdır. Renk faktörü gıdadaki albeniyi arttırır. Öyle ki bir gıdanın kabul gören rengi dışındaki renkleri yadırgarız.

Gıdalarda kullanılan renklendiriciler elde edilme yöntemlerine göre doğal ve yapay olarak ayrılır. Bazı doğal renklendiriciler yapay olarak da elde edilebilir. Bu tür renklendiricilere ‘doğala özdeş’ denir.

Doğal renklendiriciler; mikrobiyal, bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilen pigmentlerdir. Antosiyaninler (E163), Riboflavin (E101), Likopen (E160d), Karotenler (E160a) gibi renklendiriciler doğal renklendiriciler sınıfındadır.

Yapay renklendiriciler; doğada bulunmayan ve kimyasal sentez yoluyla elde edilen renk maddeleridir. Alura Kırmızısı (E129), Tartrazin (E102), Azorubin (E122) gibi renklendiriciler de yapay renklendiriciler sınıfındadır.

Kullanım alanları çok geniştir. Alkollsüz içecekler, şekerlemeler, fırın ürünleri, sakızlar vb.

Günümüz şartlarında hazır gıda tüketimi yaygındır. Bununla beraber gıda katkı maddelerinin tüketimi de yaygınlaşmaktadır. Gıdalarda kullanılan katkı maddeleri zararlıdır kesinlikle tüketmemek gerek gibi bir algı yanlıştır. Her şeyin iyi ve kötüsü olduğu gibi gıdalarda kullanılan katkı maddelerinde de aynısı geçerlidir. Önemli olan ne olduğunu bilmek, araştırmak ve ona göre tüketmektir.

 

Kaynak: Demirağ K., Uysal V., Renklendiriciler. (Ed. Tomris ALTUĞ).Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2017, s.169-191.