Marketlerde veya pazarlarda gezerken bazı meyve ve sebzelerin parlak ve pürüzsüz olması hiç dikkatinizi çekmiş miydi? Peki bunun sebebini hiç düşünmüş müydünüz? Hepimizin bildiği gibi tüketiciler her gıda ürününde olduğu gibi meyve ve sebze satın alırken de genellikle ilk olarak görünüşe bakar. Üreticiler ise meyvelerin hasadı ve taşınması sırasında görmüş olduğu hasarı onarmak için birtakım yöntemlere başvurmaktadır. Bu yöntemlerden birisi ise mumlamadır. İşte meyve ve sebzelerin parlak ve pürüzsüz görünümünün esas sebebi mumlanmalarından kaynaklıdır. Hatta almış olduğunuz meyvenin üzerini bıçakla fırçalarsanız eğer -o ürün mumlanmışsa-beyaz mumsu tabakayı rahatlıkla görebilirsiniz. Peki meyve mumlama işleminin bir zararı veya faydası var mı? Meyve mumlama işlemi nasıl gerçekleşir? Gelin hep birlikte bu soruların cevaplarını öğrenelim.

Meyve Mumlama Nedir?

Mumlama, meyve ve sebzelerin hasat sırasında görmüş olduğu hasarı, buruşmayı ve solmayı azaltmak için yapılan işlemdir. Bazı üreticilerin hasar olmasa bile meyve ve sebzelerin görünümünü cazip kılmak içinde uygulayabildiği bir yöntem olarak karşımıza çıkar.

Meyve Mumlama İşlemi Nasıl Yapılır ?

Mumlama işleminin iki yöntemi bulunmaktadır. Bunlar doğal ve sentetik yöntemlerdir. Genellikle balmumu, şekerpancarı mumu, kamauba mumu mumlama işleminde kullanılmaktadır. Koruyucu özellik ve parlaklık kazandırmak için çeşitli reçineler; yumuşaklık kazandırmak içinse pamuk yağı veya parafin kullanılır.

Mumlama işlemi meyve ve sebzelere püskürtme, fırçalama veya bandırma olmak üzere üç farklı şekilde uygulanabilmektedir. Eğer gerçekleşecek olan işlem sıvı ise mumlamanın ardından ürünlerin 50°C’de kurutulması gerekmektedir. Mumlama işleminin birtakım avantaj ve dezavantajları vardır. Şimdi bunların ne olduğunu öğrenelim.

Mumlama İşleminin Avantajları

  • Meyve ve sebzelere parlaklık kazandırarak görünüşünü iyileştirmektedir.
  • Mumlama işlemi, meyve ve sebzelerin üzerindeki kütikula tabakasındaki gözenekleri tıkar. Böylece nem kaybı azalır ve nem kaybına bağlı olarak gelişen büzülme ve solma olayı gerçekleşmez. Ayrıca bu şekilde ekonomik kayıplar azalır.
  • Mantar ve bakterilerin ürüne bulaşmasını engeller.
  • Ürünün raf ömrü uzar.

Mumlama İşleminin Dezavantajları

Bu işlemin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Fakat bu durum kullanılan mumun kalitesine ve kaplamanın türüne bağlı olarak değişir. İnsan sağlığı açısından en uygun mumlama türünün balmumu olduğu belirtilmiştir. Yapay yolla yapılan mumlama içerisine morfolin gibi sağlığa zararlı çeşitli maddeler kullanılmaktadır. Bu da insan sağlığı açısından büyük risk teşkil eder. Bu tür ürünlerle kaplanan meyvelerin düzenli tüketilmesiyle kanser riski, alerji, karaciğer ve böbrek hasarı gibi çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabileceği belirtilmiştir.

Kaynakça

www.medindia.net/dietandnutrition/fruit-waxing.htm

megep.meb.gov.tr

Kasım U., Kasım R., 2019. Yaş Meyve ve Sebzeler Mumlama ve Uygulamadaki Sorunları, International Marmara Sciences Congress (Autumn) Proceedings Book (Natural and Applied Sciences).

Özcan M., 2020. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazara Hazırlama.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle