Bazı meyve ve sebzelerde kesildiği zaman ya da soyulduğu zaman kararma meydana gelir. Hepimiz bu durum ile karşılaşmışızdır. Hatta bazı önlemler alırız bunun için. Peki, bu durumun neden olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Bu olayın meydana gelmesi enzimatik bir reaksiyondur. ‘Enzimatik esmerleşme reaksiyonu’ olarak adlandırılır. Elma, armut, patates, patlıcan gibi meyve ve sebzelerde sıkça bu durum ile karşılaşılır. Meyve ya da sebzeyi kabuğundan ayırdığımızda hava ile temasını (oksijen ile) başlatmış oluyoruz. Meyve ve sebzelerde bulunan fenol bileşikler de polifenol oksidaz enziminin yardımıyla oksijen ile reaksiyona girer. Bahsetmiş olduğum bu polifenol oksidaz enzimi gıdalarda yaygın olarak bulunan bir enzimdir. Oluşan reaksiyon sonucunda esmerleşme (kararma) meydana gelir. Kararmanın miktarı (boyutu) meyve ya da sebzenin kimyasal yapısına göre farklılık gösterir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle