Renklendiriciler grubundaki incelemelere antosiyaninler ile devam etmek istiyorum. Antosiyaninler, gıdalarda doğal renklendirici olarak kullanılmaktadır. Doğal renklendiriciler mikrobiyal, bitkisel ve kaynaklı olabilir. Antosiyaninler bitkisel kaynaklıdır. Meyve ve sebzelerden ekstraksiyon yoluyla elde edilir. Siyah havuç, kırmızı lahana, vb.

Suda çözünür. Sıvı veya toz formda bulunabilir. Flavonoid yapıdaki bileşiklerdir. Antosiyanidinlerin kombinasyonlarıdır.  Bu grup renklendirici gıdalara mavi, kırmızı, mor renklerini vermektedir. Verdiği renkler pH’a göre değişkenlik göstermektedir.

Birçok üründe kullanımına rastlayabilirsiniz. Türk Gıda Kodeksi’ne göre Quantum satis (QS, istenilen etkinin sağlandığı minimum miktar) prensibine bağlı olarak kullanımına izin verilen renklendiriciler arasındadır. Yapılan araştırmalara göre bilinen bir yan etkisi belirlenmemiştir.

 

 

 

Kaynak 1: Türk Gıda Kodeksi

Kaynak2: Atlı B., Gıda Boyaları, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2010.

Kaynak3: Demirağ K., Uysal V., Renklendiriciler. (Ed. Tomris ALTUĞ).Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir, 2017, s.169-191.

Kaynak4: Karaali A., Özçelik B., Gıda Katkısı Olarak Doğal ve Sentetik Katkılar, Gıda 1993, 18(6):389-396.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle