Hepimizin bildiği üzere besinler, yaşamımızın devam etmesi için gereklidir. Bazı gıdaların tüketiminde ise bedenimiz anormal tepkiler verebilir. Bu duruma neden olan sebep “Gıda Alerjisi”dir. Gıdalarda bulunan bazı proteinleri vücudumuz tanımaz ve bu maddeler sindirim sistemimizde sindirilemez. Bu durum karşısında vücutta kızarıklık, kaşıntı, deri döküntüsü, deri ve göz lezyonları, kusma gibi çok farklı semptomlar alerjen maddeye karşı vücudun gösterdiği tepkiler arasındadır.

Alerjik Reaksiyon Nasıl Gerçekleşir?

Gıda alerjileri genellikle bağışıklık sisteminin elemanı olan immunoglobulin E (IgE) antikorunun etkisi ile gerçekleşir. Alerjen besini tüketen kişinin bağışıklık sistemi tarafından IgE üretilir. IgE antikoru kan dolaşımına girer ve ilgili hücrelere bağlanır. Birey alerjeni ilk defa aldığında antikor üretilir ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaz. Ancak tekrar alerjene maruz kaldığında vücut ürettiği antikorun alerjeni tanımasına izin verebilir. Bu durumda şiddetli alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir. Karın ağrısı, ishal, solunum bozukluğu, ciltte döküntü sıklıkla karşılaşılan durumlardandır.

Gıda alerjisi ve alerjenin nasıl gerçekleştiğini öğrendiğimize göre gelelim yumurta alerjisine…

Yumurta esansiyel tüm aminoasitleri içermesi bakımından tüketilmesi önemli olan gıdalardandır. Yumurtanın gıda sanayisinde kullanım alanı ise oldukça geniştir. Çoğu unlu mamuller, emülgatör olarak soslar, pek çok sütlü tatlı, köpük oluşturucu ajan olarak yumurta beyazı, yumurtanın kullanım alanlarındandır.

Yumurta alerjisi süt alerjisinden sonra çocuklarda en sık görülen gıda alerjisidir. Daha çok bebeklik zamanlarında ortaya çıkan yumurta alerjisi ileriki yaşlarda ortadan kalkabilmektedir. Alerjinin belirtileri olarak genellikle mide bulantısı, kusma, deride kızarıklık, kaşıntı ve ödem görülmektedir. Bir bütün yumurtanın yaklaşık %60’ını oluşturan yumurta akının bileşimi, yumurta sarısına göre daha çok ve daha farklı türden protein içerir. Bu yüzden yumurta beyazı daha alerjiktir. Yumurta akının sahip olduğu önemli proteinler ovalbumin, ovotransferrin (konalbumin), ovomukoid, ovomucin, ovoglobulin, lizozim, ovotransferrin ve avidindir. Yumurta sarısı ise a apolipoprotein B, apovitellenin-1, vitellogenins, serum albümini, immünoglobulinler, ovalbumin ve ovotransferrin proteinlerini içermektedir. Yumurtanın alerjen özelliği ise ovalbumin, ovomukoid, ovotransferrin, lizozim ve serum albumininden kaynaklanır. Ayrıca kızamık, kabakulak, influenza gibi birtakım aşılar tavuk embriyosu fibroblast kültüründe üretilmektedir. Bu aşılar eser miktarda da olsa alerjen bileşenler içerebilir ve yumurta alerjisi olan kişilerde reaksiyon verebilir. Daha çok çocuklara uygulanan bu aşıların yumurta alerjisi olan çocuklarda kullanımına dikkat edilmesi son derece önemli bir husustur. Üretilen gıdaların ise yumurta içermez ibaresinin yer alması için, yumurta içeren ürünlerle aynı ortamda bulunmaması ve üretiminin başka hatta gerçekleştirilmesi gerekir.

Vücudumuzun verdiği alarmları görmezden gelmeyin ve önemsemeyi ihmal etmeyin. Deri döküntüsü, kusma, kaşıntı çok basit, sıradanmış gibi görünse alerjen gibi önemli sebepler içerebilir.

Sağlıkla kalın…

KAYNAKLAR

TERCANLI, E., & ATASEVER, M. Besin Alerjileri. Academic Platform Journal of Halal Lifestyle3(1), 31-53.

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/alerji/#genel-tanitim

Yazar Hakkında

Hilal KÖKLÜ

Merhaba ben Hilal KÖKLÜ. 1999 yılında Konya'da doğdum. 2021 yılında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. Stajımı lokum imalatı üzerine çalışan bir fabrikada, kalite kontrol, laboratuvar ve üretim bölümlerinde görev alarak gerçekleştirdim. Öğrenmeyi ve öğretmeyi sevmekle birlikte yanlış bilinen bilgileri çürütme ve insanları aydınlatma çabası içerindeyim. Bu siteye güzel katkılarım olacağını düşünüyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle