Nasıl Üretilir’in bu yazısında siyah çay üretiminden bahsedelim. Hepimizin severek içtiği, gün içerisinde sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın üretim aşamalarını merak ettiniz mi hiç? Nasıl olur da yeşil çay yaprakları siyah toz haline döner?

Üretim aşamalarına baktığımızda kısaca 6 aşamadan oluştuğunu söyleyebiliriz. Aşamalara tek tek ele alacak olursak eğer;

  • İlk aşama çay yapraklarının hasat edilmesidir. Hasat edilen çay yaprakları bekletilmeden fabrikaya taşınmalı ve güneşte bekletilmemelidir.
  • Fabrikaya gelen çay yaprakları soldurma işlemine tabi tutulur. Buradaki amaç yaprakta bulunan suyun oranını düşürmektir. Su oranı %70-80 civarından %60-65 oranına kadar düşer. Bir sonraki aşama için hazırlık aşamasıdır. Doğal koşullarda ve kontrollü koşullarda olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Doğal yolla soldurma işlemi uzun sürer. Ve bu işlemde soldurma homojen şekilde olmaz. Kontrollü koşullarda ise soldurma makineleri kullanılır. Homojen bir soldurma işlemi sağlanır.
  • Ardından kıvırma işlemine geçilir. Kıvırma işlemi yaprakların parçalanması ve şekillendirilmesi olarak tanımlanır. Amaç hücre öz suyunu dışarı çıkartmak ve polifenollerin hava ile temasını sağlamaktır. Bu işlem kıvırma makinelerinde yapılır.
  • Daha sonrasında oksidasyon işlemi başlar. Oksidasyon 24-27 °C’ de %85-95 nemli ortamda 90-120 dakika sürer. Bu süre çayın tazeliğine, kıvırma işleminin koşullarına, sıcalığa, neme, oksijen varlığına göre değişkenlik gösterir. Çay yaprağının hava ile temas ederek özsuyunun oksidasyona uğrayarak kararması durumudur. Yeşil renkteki çay yaprağı bakır kırmızısı renge dönüşür. Renk, parlaklık, burukluk, koku vb. özellikler bu aşamada sağlanır.
  • Oksidasyondan sonra kurutma işlemine geçilir. Amaç çay yaprağının nem içeriğini düşürmek ve oksidasyonu durdurmaktır. 88-95 °C’ de 18-24 saat tutularak kurutulur. Nem içeriği %3-4 civarına düşer. Ve raf ömrü uzar.
  • En son olarak paketleme işlemi gerçekleştirilir.

Günün her saatinde rahatlıkla tüketebildiğimiz çayın mutfağımıza girene kadarki yolculuğu bu şekildedir.

 

 

 

Kaynak: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle