Mısır nişastasının hidrolizi sonucu elde edilen glikoz şurubunun içindeki glikozun bir kısmının fruktoza dönüştürülmesiyle oluşan sakkaroza alternatif sıvı bir tatlandırıcıdır. Yüksek fruktozlu mısır şurubu farklı fruktoz içerikli şuruplardan oluşur. %42’lik, %55’lik ve %90’lık fruktoz içeren şuruplar en çok kullanılanlardır. %42’lik fruktoz içeriğine sahip mısır şurubu kahvaltılık gevreklerde ve konservelerde kullanılır. %55’lik fruktoz içeriğine sahip olan mısır şurubu ise alkolsüz içecekler, dondurma ve tatlılarda yaygın olarak kullanılır. %90’lık fruktoz içeren mısır şurubu da yüksek şeker tadının istendiği gıdalarda kullanılır.

Fruktoz meyve şekeri olarak bilinir ve meyvelerde doğal olarak bulunur. Yüksek fruktozlu mısır şurubunun elde edildiği mısır nişastasında fruktoz doğal olarak bulunan bir şeker değildir. Çeşitli yöntemler kullanılarak elde edilen fruktozdur. İkisi de kimyasal olarak aynı yapıdadır fakat yüksek fruktozlu mısır şurubu serbest haldedir. Meyvelerde doğal olarak bulunan fruktoz ise diğer şekerlere bağlıdır ve lifli maddeler, yağ asitleri, vitaminler ve mineralleri içeren kompleks bir yapının parçasıdır.

Yüksek fruktozlu mısır şurubunun temel kullanımları tatlandırılmış hazır içecekler, çikolata, kek, şekerleme türleri, reçel, marmelat, jöle gibi ürünlerdir.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu sakkaroza göre daha ekonomiktir. Bu yüzden tercih sebebi olmuştur. Obezite, kardiyovasküler hastalıklar gibi hastalıklara yol açabilmektedir. İnsan sağlığı açısından zararlı olduğunu vurgulayan araştırmacılar olduğu gibi aksini de iddia eden araştırmacılar mevcuttur. Basit bir mantıkla baktığımızda; çay şekeri olarak bilinen sakkarozun fazlasının zararlı olduğunu söylüyoruz, kaldı ki modifiye bir şeker olan yüksek fruktozlu mısır şurubu neden faydalı olsun. Vücudumuz için gerekli besinleri mümkün olduğunca doğal yapıları ile tüketmeye çalışalım.

Sağlıcakla kalın.

 

Kaynak: Gıda Mühendisleri Dergisi 33.sayısı

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle