İçerisinde şeker bulundurmayan ürünler nasıl oluyor da tatlı olabiliyor? Katkı maddesi olarak kullanılan tatlandırıcılar sayesinde. Her üründe tatlandırıcı katkı maddesi kullanılıyor olarak da algılanmasın. Kullanan ve kullanmayan üreticiler olarak ayırmak gerekir.
Uluslar arası Gıda Kodeks Komisyonu (CAC) gıdalarda kullanılan tatlandırıcıları; gıdaya tatlı tadı veren, şeker olmayan madde olarak tanımlar. Tanımdan da anlaşılacağı gibi kullanım amacı gıdaya tat vermesi ya da var olan tatlılık derecesini arttırmaktır. Kullanım alanlarına baktığımızda birçok sektörde yaygın olarak kullanıldığını görebiliriz. Alkolsüz içecekler, meyve suları, tatlılar, şekerlemeler, reçel ve marmelatlar, diyabetik amaçlı ürünler, meyveli yoğurtlar, vb. Ayrıca gıda sektörü dışında da ağız bakım ürünlerinde kullanımları yaygındır.
Elde edilmelerine göre doğal ve yapay tatlandırıcılar olarak ayrılır. Doğal tatlandırıcılar, genellikle bitkisel olan doğal yollardan elde edilen gruptur. Steviosit (stevia, şeker otu) örnek verilebilir. Yapay tatlandırıcılar ise, sentez yoluyla elde edilen gruptur. Aspartam, Asesülfam K, sakkarin örnek verilebilir.
Tükettiğimiz ürünlerde etiket okuma alışkanlığı edinirsek ne tükettiğimizi bilebiliriz. Ve günlük beslenmemizi de ona göre düzenleriz.
Kaynak: Altuğ T., Elmacı Y., Tatlandırıcılar (Ed. Tomris ALTUĞ), Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Medya, İzmir,2009,s.201-223.