Bugün sıkça duyduğumuz rüşeymin ne olduğundan bahsedeceğim. Buğday ruşeymi nedir, besin değeri, buğay ruşeymi faydaları gibi konulara değineceğim. Haydi başlayalım. 

Buğday Ruşeymi Nedir?

Buğday tanesi normal olarak %14,5 kepek, %83 endosperm ve %2,5 embriyo (rüşeym) kısmından oluşmaktadır. Tanenin öğütülmesi sonucunda özel işlemlerle rüşeym buğdaydan ayrılmaktadır. Öğütme sırasında oldukça saf bir şekilde ayrılabilmektedir. Buğday rüşeymi, buğday tanesinin besin değeri en yüksek olan kısmıdır.

Buğday rüşeymi, vitamin E, folik asit, fosfor, tiamin, çinko, magnezyum aynı zamanda esansiyel yağ asitleri ve yağ alkolleri gibi birçok temel besin öğelerini içeren önemli bir kaynaktır. Ayrıca çok iyi bir lif deposudur. Böylece sindirime yardımcı olur.

Rüşeym özünün biyolojik aktivasyonu fazladır. Bu nedenle katıldığı gıdaların besin değerini arttırır.  İnsan vücudunda birçok yarar sağlayabilir, özel bir molekül yapısına sahiptir. Rüşeymin molekül yapısı ile insan hücresinin molekül yapısı birbiri ile aynıdır. Hücre zarından geçebilecek ve hücre tarafından tam emilimi sağlanacak kadar küçük moleküllüdür. Bu da vücudumuz için eksik olan vitamin, mineral, proteini rüşeymden karşılayabileceğimizi gösterir.

Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sırasında yapılan işlemlerle 1 tonundan sadece 20 kilogram buğday rüşeymi, daha sonra 20 kilogram buğday rüşeyminden de 1 kilogram buğday rüşeym yağı elde edilmektedir. Bu da az miktarda elde edilen buğday rüşeym ve rüşeym yağının değerini daha da arttırmaktadır. Bu aralar marketlerde gördüğümüz ya da sık sık duyduğumuz rüşeymli ekmek, rüşeymli diğer gıdalar bu nedenle biraz daha maliyetlidir.

Buğday Ruşeymi Nasıl Kullanılır?

Yukarıda saymış olduğumuz özellikler nedeniyle bitkisel ilaç, kozmetik, gıda gibi alanlarda kullanılmaktadır. Beslenmenizde ekmek, yoğurt, kek, krep, kurabiye ve diğer gıdalara ekleyerek buğday ruşeymi kullanabilirsiniz.

Yazımın içerisinde buğday ruşeymi nedir sorusuna cevap vermeye çalıştım. Bahsetmeyi unuttuğum, aklınıza takılan veya yanlış ifade ettiğimi düşündüğünüz konular varsa yorum olarak yazabilirsiniz. Bir de buğdayın özellikleri ve siyez buğdayı gibi konular hakkında merak ettiklerinizi aşağıdaki başlıklara tıklayarak öğrenebilirsiniz.  

Kaynaklar:

Çetinyürek F., Buğday Rüşeymi ve Buğday Rüşeym Yağının Antioksidan Parametrelerinin İncelenmesi,  Kimya  Anabilim  Dalı, Fen Bilimleri  Enstitüsü , Adnan  Menderes  Üniversitesi ,  (2012-YL-004).

Şahin M. ve ark., Ekmeklik  Buğday, Buğday Unu ve Kepek Protein Oranlarının  Karşılaştırması,  Bahri  Dağdaş  Bitkisel  Araştırma  Dergisi, 5(1):22-27, (2016).

Yazar Hakkında

Yağmur AYÇİÇEK

Merhabalar, ben Yağmur Ayçiçek. 1995 Fatih/İSTANBUL doğumluyum. 2018 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü mezunuyum. İstanbul'da yaşıyorum. İdea Proje Danışmanlık firmasında kalite yöneticisiyim. Aynı zamanda kendimi geliştirmeyi seviyorum eğitimlere gidip sertifikalarımı alıyorum, gönüllü olduğum kanser savaşçıları derneğinin etkinliklerine katılıyorum. Daha bilinçli bir toplumumuz olsun diye doğru kaynaklardan araştırma yaparak yazdığım yazıları sizinle paylaşmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle