Capparis türlerindeki bitkiler şifa kaynağı sayılmaktadır. Bugünkü yazımda bu tür içerisinde yer alan kapari bitkisinden bahsedeceğim sizlere. Özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak üretilen ve tüketilen kapari nedir, kapari besin içeriği ve kapari faydaları nelermiş gelin hep birlikte bakalım.

Kapari Nedir?

Kapari, Capparidaceae familyasına ait Capparis cinsinde bir bitkinin genel adıdır. Ülkemizde bubu, kebere, turşu otu, gebre ve cambar gibi isimlerle de adlandırılmaktadır. Bitkinin boyu 30-100 cm arası uzunluğunda olup oval yapraklara sahip bir bitkidir. Kapari oldukça zengin içeriğe sahip besleyici bir bitkidir. Gelin şimdi de kaparinin besin içeriğine bakalım.

Kaparinin Besin Değeri

Kapari başta karbonhidrat olmak üzere protein, yağ, vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitkidir. Bu sebeple yapılan çalışmalar sonucunda kaparinin içermiş olduğu bu besin ögeleriyle yeni bir besin kaynağı olarak kullanılabileceği söylenmektedir. Üstelik kaparinin sırf meyveleri değil sap, yaprak ve tomurcukları da besin içeriği yönünden zengindir. Sap ve meyveleri fosfor, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum, bakır ve sodyum gibi mineral ve vitamin içeriğine sahiptir. Yaprak ve tomurcukları ise fenolik bileşik bakımından önemli besin kaynağı olarak sayılabilir. Özellikle antioksidan potansiyeli bulunan fenolik maddeleri içermiş olduğu araştırmacılar tarafından bildirilmiştir. Bu kadar önemli besin kaynağı içeren bu bitkinin sağlık açısından da tıbbi bir değeri olduğu söyleniyor. Peki kapari bitkisi sağlık yönünden nelere iyi geliyor?

Kapari Bitkisinin Faydaları

Kaparinin bazı türleri insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle Capparis spp. cinsinin üyeleri yüksek besin değerlerine sahip bitki türleri içerisindedir. Bu faydalara maddeler halinde bakacak olursak;

  • Bitkinin tomurcukları, kabuğu ve meyvesi idrar söktürücü, kuvvet verici ve kabız gidericidir.
  • Türlerine göre değişmekle beraber bazı türlerin farklı bölümlerinde antidiyabetik, antienflamatuar, antimikrobiyal, antihipertansif, antihiperglisemik ve antialerjik olduğu söylenmektedir.
  • Farmakolojik etkilere sahiptir.
  • Günlük olarak tüketilmesiyle kan şekerini ve hiperkolesterolü düzenlediği görülmektedir

Sonuç olarak sağlığa olan faydalarına baktığımızda kapari tüketiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Kullanım şekline baktığımızda ise konserve, turşu, marmelat ve reçel, çay şeklinde tüketimi yaygındır. Yapraklarından salata yaparak tüketilebilir. Ayrıca peynir üretiminde peynir mayası yerine kullanılabilir.

Kaynakça

Kart A., 2019, Kapari Bitkisinin Bioaktif, Farmakolojik Etkileri ve Nörodejeneratif Hastalıklarda Kullanımı, MAE Vet Fak Derg, 4 (2): 101-107.

Tayiroğlu B., 2020, Kapari Ürünlerinin Fonksiyonel Özellikler ve Biyoalınabilirlik Açısından Değerlendirilmesi.

Yeğenoğlu S., Uz A., 2011. Kebere (Kapari) Bitkisi: Tıbbi ve Tarihsel Açıdan Önemi, Lokman Hekim Journal.

https://arastirma.tarimorman.gov.tr

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle