Su, canlıların yaşamında büyük bir rol oynayan kokusuz ve tatsız bir bileşiktir. İnsan sağlığı için çok önemli bir yer edinir. Bu sebeple en önemli temel ihtiyaçlarımızdan biri olan suyun güvenli bir şekilde insanlara ulaşması önemlidir. Suyun güvenli olması da sağlıklı ve temiz olmasından geçer. Sağlıklı bir su için içerisinde hastalık yapan mikroorganizmalar, sağlık açısından tehdit oluşturan radyolojik tehlikeler ve toksik kimyasal maddelerin içermemesi gerekir. Aynı zamanda vücudumuz için gerekli olan mineralleri bulundurmalıdır.

Sular çeşitli sebeplerle kirlenmelere maruz kalabilmektedir. Örneğin tarım alanlarında kullanılan kimyasal gübrelerin sulara karışması, lağım suları, evdeki çöpler ve deterjanlar, elverişsiz endüstriyel uygulamalar ve ısı kirlenmeleri vb. Sularda gerçekleşen kirlenmeler doğru bir şekilde arıtılmadığı veya dezenfekte edilmediği takdirde çeşitli bakteri ve virüsler vücudumuza ulaşır. Bu durum da çeşitli hastalıklara sebep olur. Bunların önüne geçebilmek için suların kontrollü bir şekilde dezenfekte edilmesi, tarım alanlarında uygun sulama metodlarına geçilmesi, su kaynaklarının korunması, doğal yaşamı tehdit edebilecek unsurların engellenmesi veya en aza indirgenmesi ve atık suların kontrollü bir şekilde arıtılmasını sağlamak gerekir. Suların arıtılmasından dağıtımına kadarki her aşamasında hijyen koşullarının sağlanması önemli bir husustur. Suyun dezenfekte edilmesi kirliliğin önüne geçilmesi için gereklidir.

İçme suyu standartlarını dikkate alarak su kalitesini uygun bir hale getirmek gerekir. Bu standartlara uygun sular dikkate alınarak yetişkin bir insanın günde 2-2,5 litre su içmesi önerilmektedir. Her gün düzenli miktarda su içen bir birey için vücutta sağlamış olduğu yararlar ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  •  Sindirim sistemimiz için önemi bulunmaktadır.
  • Vücut sıcaklığını dengeler. Aynı zamanda vücudumuzun pH dengesini korur.
  • Beyin ve omurilik gibi organları dış etkenlerden korumada etkilidir.
  • Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Katı maddeleri çözerek hücrenin işlevlerini yerine getirmede etkilidir.
  • Yeterli miktarda su içerek oluşabilecek birçok hastalığın önüne geçilmesini sağlar.

Su tüketirken dikkat etmemiz gerekenler:

  • Evlerimizde bulunan damacanaların pompalarını sıklıkla temizlememiz gerekir.
  • Pet şişelerin bisfenol adı içeren kimyasal madde içerir. Bundan dolayı pet şişelerdeki suları güneşte bırakmamamız gerekir.
  • Alınan damacana sularının etiket kısmını okumamız önemlidir. Kapağında üretim, son kullanma tarihi ve parti seri numaralarının bulunması gerekir. Bunun kontrolü muhakkak sağlanmalıdır.
  • Su arıtma cihazları kullanıyorsak arıtma cihazları hakkında yeterli bilgileri edinilmeli. Ayrıca temizlik, bakım ve filtre değişikliklerinin yapılması önemlidir.
  • İçeceğimiz suyun özellikleri berrak, kokusuz ve renksiz olmalıdır. Eğer içerisinde kötü koku, yabancı madde veya bulanıklık görmemiz durumunda o suyu tüketmememiz gerekir.

KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Su

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t73.pdf

https://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/183c062aac5701e_ek.pdf?dergi=247

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle