BPA’nın açılımı Bisfenol A’dır. Damacana suların ambalajlarında, plastik saklama kaplarında kullanılır. Gıda ambalaj sektörü dışında da birçok alanda kullanılır. Oyuncaklarda, deterjan kaplarında, vs.

BPA, kimyasal bir maddedir. Polikarbonat plastiklerin sağlam ve esnek olmasını sağlar. Ambalaj materyalinde bulunan BPA, ambalajın içinde yer alan gıdaya geçebilmektedir. Bizim o gıdayı tüketmemizle birlikte BPA vücudumuza geçmiş olur. Bisfenol A, hormonal sistem ve üreme sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

BPA’nın birçok üründe kullanımı yasaklanmıştır. Önceden BPA içeren ürünlerde ‘BPA içermez’, ‘BPA Free’ gibi ifadelerle BPA’nın kullanılmadığı belirtilmeye başlanmıştır. BPA yerine Bisfenol F ve Bisfenol S kullanılmaya başlanmıştır.

 

Kaynak: Şık B., Mutfaktaki Kimyacı, Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul, 2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle