İnsan sağlığına oldukça yararı olan çikolatanın, 2017 yılında bir çikolata markası Barry Callebaut tarafından keşfedilene kadar üç çeşidinden söz ediliyordu. Bunlar bitter, sütlü ve beyaz çikolata. Tam 13 yıllık bir ar-ge çalışmasının ardından dünyaya tanıtılan bu yeni çikolatanın adı Ruby çikolataydı ve taze taneli kırmızı meyve tadında ve kırmızımsı renkte bir çikolata olarak karakterize edildi. Ancak Ruby çikolata aromalandırılmış ya da renklendirilmiş bir çikolata değil. Tamamen Ruby kakao çekirdeğinden gelen ve bu nedenle diğer çikolatalardan ayrılan bir yapısı olduğu için yeni bir tür çikolata olarak adlandırılıyor.

Çikolata üretiminin ana bileşeni kakaodur. Kakao çekirdekleri ise yağ, karbonhidrat, protein, lif ve minerallerin yanı sıra vitamin, sterol, fosfolipit, alkoloid ve polifenoller gibi biyoaktif bileşenlerden oluşmaktadır. Ruby çikolatasının kendine özgü doğal renk ve tadı fermente edilmemiş kakao çekirdeklerinden gelmektedir. Ham kakao taneleri son ürün elde edilene kadar farklı proseslerden geçmekte ve tüm bu işlemler son ürünün kimyasal ve biyoaktif içeriğine etki etmektedir. Ruby çikolatanın üretim prosesi tam olarak bilinmemekle birlikte fermantasyonun olmaması ve asidifikasyon, üretiminin anahtar noktalarıdır.

Çikolata gurmesi Angus Kennedy Ruby çikolatanın tadını bizlere şöyle tanımlıyor. “Öncelikle ağzınıza biraz beyaz çikolata atın, ardından birkaç ahududuyu da ağzınıza atın ve karıştırın. Sonra biraz da sütlü çikolatayı ağzınıza atın, biraz çiğneyin ve yutun. İşte Ruby çikolatanın tadı böyle bir şey… Hafif ahududu tadı olan beyaz çikolatamsı bir tat.”

Artık yavaş yavaş ülkemizdeki raflarda da görmeye başladığımız Ruby çikolata’nın gelecek yıllarda daha çok hayatımıza girmesini bekliyoruz.

Kaynaklar:

  1. Günel, M. (2018). Dünya yepyeni bir çikolata türüyle tanışıyor: Karşınızda ruby çikolata. Retrieved from https://listelist.com/ruby-cikolata-nedir/
  2. 2. Šeremet, D., Mandura, A., Cebin, A. V., Oskomić, M., Champion, E., Martinić, A., & Komes, D. (2019). RUBY CHOCOLATE – BIOACTIVE POTENTIAL AND SENSORY QUALITY CHARACTERISTICS COMPARED WITH DARK , MILK AND WHITE CHOCOLATE. 8, 89–96.
  3. Tuenter, E., Sakavitsi, M. E., Rivera-mondragón, A., Foubert, K., Halabalaki, M., & Pieters, L. (2020). Ruby chocolate: a study of its phytochemical composition and quantitative comparison with dark, milk and white chocolate. Food Chemistry, 128446. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128446

Yazar Hakkında

Hatice Aşık

Ben Hatice AŞIK. 2012 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gıda mühendisliği bölümü, 2019 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı yüksek lisans mezunuyum. Araştırmak ve uzun süredir beğenerek takip ettiğim bu platforma, küçük de olsa bir katkı sunabilmek için buradayım.

Tüm İçerikleri Görüntüle