Yoğurt konusu en çok merak edilen konulardan biriymiş. Çünkü bu seriye başladığımızdan beri en çok soru gelen konu oldu. Yoğurt ve yoğurt mayalama konusunda Benzer olan soruları toparladım ve sizler için cevaplıyorum. İyi okumalar şimdiden. Eğer buradaki sorular dışında sorularınız olursa yorumlara eklemeyi unutmayın.

Ev ortamında yoğurt yaparken ne kadar maya kullanılmalı?

1 litre süt için 1 tatlı kaşığı maya kullanmak yeterlidir.

Yoğurt mayalama süresi ne kadar olmalı?

Ev ortamında yapılan yoğurtlar için 4-4,5 saat yeterli olabilir. Bu süreç için tam saat vermek doğru olmaz. Çünkü ortam şartlarına, kullanılan mayaya, süte göre değişkenlik gösterebilir.

Mayalama kaç derece olmalıdır?

Ortalama 45°C civarında olmalıdır. Fakat mayayı mayalama tenceresinde karıştırıp daha sonra ayrı ayrı kaplara alacaksanız sıcaklığı biraz daha yüksek tutmanızda fayda var. Çünkü kaplara dağıtma esnasında sıcaklığı düşecektir.

Pastörize süt ile mayalama yaparken sütü sadece ısıtsak yeterli olur mu?

Evet, olur. Pastörize süt ile yoğurt mayalama işleminin nasıl olduğuna dair bir yazı hazırlamıştım. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Yoğurtta sünme neden olur?

En temel sebep kullanılan mayadır. Mayanız bakteriyofaja yakalanmıştır. Bakteriyofaj, bakterileri yok eden virüs demektir. Böyle bir durumda kullandığınız mayayı değiştirmeniz gerekir. Diğer bir sebep ise mayalama sıcaklığının düşük olmasıdır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı hazırlarım yakın zamanda çünkü çok sorulmuş.

Yoğurt yapımında hangi kültür kullanılıyor?

Yoğurt bakterileri; Streptococcus thermophilus ve Laktobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus ’dur. Bu bakteriler yapı ve aroma oluşumunu sağlar. Kültür dediğimiz kavram ise bu bakterileri farklı oranlarda içeren bir karışımdır. Farklı markalara ait farklı kültürler bulunmaktadır. Her birinde kullanılan suşlar, oranlar farklıdır. Bu yüzden farklı tat ve yapılar da yoğurt oluşur.

Fabrika yoğurtları nasıl yapılıyor?

‘Nasıl Üretilir’ bölümünde bu konuyu yazmıştım. Hazır yoğurtların üretim sürecine dair merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz.

Yoğurtta katkı maddesi kullanılıyor mu?

En fazla gelen soru buydu. Yoğurt üretim sürecine baktığımızda katkı maddesi kullanımına gerek yoktur. Ayrıca Türk Gıda Kodeksi ’ne göre de yoğurtta katkı maddesi kullanımı yasaktır. Fakat kullanan firmalar yok mudur? Tabiki de vardır.

Taklit ve tağşiş gıda ürünlerinde çok fazla maalesef. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde belirli aralıklarla taklit ve tağşiş yapan firmalar açıklanmaktadır. Bu listeleri takip ederek tercihlerinizi o yönde yapabilirsiniz. Güvendiğiniz ve bildiğiniz markaları tercih edin.

Ev yapımı yoğurtlar çabuk ekşiyor fakat hazır yoğurtlar uzun süre dayanıyor. Neden?

Bu konu üzerinde kullanılan maya, hijyenik şartlar, sütün kuru maddesi, sütün kalitesi gibi faktörler etkilidir. Bu maddeleri ayrıntılı olarak anlattığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Ev yoğurdu mu tüketmeli yoksa market yoğurdu mu?

Herkesin merak ettiği asıl konu. Hangisini tüketmek isterseniz tüketebilirsiniz. Fakat evde yoğurt yapacaksanız pastörize süt ile yapın ve kullandığınız mayayı sık sık değiştirin. Hatta marketlerde satılan yoğurt mayalarından temin edin. Marketlerde satılan yoğurtlara karşı da ön yargılı olmayın. Birkaç merdiven altı firmanın yaptıkları tüm sektöre mal edilmemeli.

Umarım merak ettiklerinize cevap bulabildiğiniz bir yazı olmuştur.

Sağlıcakla kalın.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle