Zeytinyağı ambalajlarında yer alan terimleri açıklaya devam edelim istedim. Bugün anlatmak istediğim terim ‘soğuk sıkım’. Nedir, ne anlama gelir? Gelin hep birlikte bakalım.

Soğuk sıkım ifadesi yapım aşamasında kullanılan suyla alakalı bir durumdur. Zeytin hamurunun 27 °C’nin altında perkolasyonu veya santrifüjüdür. Daha çok erken hasat edilen zeytinlerde uygulanan bir yöntemdir. Besleyici değeri yüksektir. Yani zeytin, zeytinyağına en az kayıpla dönüşür. Bu yöntemle elde edilen zeytinyağı miktarı az olsa da yağ kalitesi yüksektir. Düşük ısıda elde edildiği için fenol bileşik oranı ve oleuropein miktarı yüksektir.

Ambalajlarda yer alan ifadeler kafa karışıklığı oluşturabilmektedir. Araştırarak neyin ne ifade ettiğini kolaylıkla bulabilirsiniz. Merak ettiğiniz terimler/konular ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle