Mastitis, halk arasında meme hastalığı olarak bilinir. Süt hayvanlarında görülen çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu meme iltihaplanmasıdır. Mikroorganizmalar dışında memenin yaralanması, kötü koşullar, inekteki fizyolojik değişiklikler, hatalı sağım, memelerdeki yapısal bozukluklar gibi faktörler de mastitise sebep olmaktadır.

Meme hastalığına yakalanan inekten elde edilen sütte ise besin kayıpları meydana gelmektedir. Sütün renginde, tadında ve kokusunda değişikler meydana gelir. Tuzlu bir tat kazanır. Sütün asitliği azalır (pH değeri yükselir). Kuru madde oranı azalır. Yağ oranı azalır. Kalsiyum ve fosfor minerallerinin miktarı azalır. Laktoz miktarı azalır. Sütte gözlenen bu değişiklikler hastalığın süresine, derecesine, neden olan bakteri türüne vb. şeylere göre değişkenlik gösterir.

Her zaman söylediğim gibi çiğ süt tüketiyorsanız emin olduğunuz kaynaklardan alın. Mümkünse sağım koşullarını gördüğünüz, hijyen şartlarını bildiğiniz, güvendiğiniz kaynaklar olmalı. Aksi halde süt içiyorum diye besin değeri olmayan bir sıvı da tüketiyor olabilirsiniz.

 

 

 

Kaynak: Üçüncü M., Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Sidas Medya, İzmir, 2015.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. 1993 Ödemiş/İzmir doğumluyum. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasında çalıştım. Şuan ise süt sektörüne yönelik starter kültür ve antibiyotik test kiti ithal eden kendi firmamızda çalışmaktayım. Ayrıca Gıda Notları sitesinin yöneticilerinden biriyim. Siteyi kurma amacımız bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturabilmektir. Umarım herkese faydalı olur. İyi okumalar.

Tüm İçerikleri Görüntüle