Zeytin meyvesinden elde edilen zeytinyağı, evlerimizden eksik etmediğimiz yağ türüdür. Zeytinyağı önemli bir yağ kaynağıdır. Kaliteli bir yağ tüketmek zeytinyağının önemini daha da artırır. Zeytinyağının saklama koşulları da kalitesi üzerinde önemli bir faktördür. Peki, zeytinyağı nasıl saklanır ya da zeytinyağının bozulduğunu nasıl anlarız?

Zeytinyağı Nasıl Saklanır?

Depolama sürecinde önemli olan faktörlerden biri ışıktır. Işık, yağın oksidasyonunu hızlandırıcı etki yapar. Oksidasyon, oksijenin gıda içerisinde bulunan maddelere etki ederek kalitelerini düşürmesi olayıdır. Oksidasyon sonucunda istenmeyen bir tat, acılaşma oluşur.

Diğer bir faktör ise havadır. Havadaki oksijen zamanla yağın okside olmasını sağlar. Bu nedenle yağlar uzun süre ağzı açık bırakılmamalıdır. Ayrıca zeytinyağı kokuyu hemen içine alır. Farklı kokuların zeytinyağına sinmemesi içinde ağzı açık bırakılmamalıdır.

Depolama sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise sıcaklıktır. Yüksek sıcaklıklarda kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve zeytinyağının yapısında, tadında ve kokusunda bozulmalar meydana gelir.

Pet şişede zeytinyağı saklanır mı?

Ayrıca zeytinyağı plastik şişelerde depolanmamalıdır. Plastik içerisindeki maddeler zamanla yağa geçebilir. Yıllardır pet şişelere koyuyoruz diyenlerin ilk sorduğu soru da ‘zeytinyağı hangi kapta saklanır’ oluyor. Zeytinyağı saklama kabı olarak koyu renkli cam şişeler ideal olan saklama kaplarıdır.

Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Eğer zeytinyağımızı marketlerden alıyorsak ilk önce üretim tarihine bakmalıyız. Son tüketim tarihi yaklaşan/üretim tarihi üzerinden çok geçmiş yağları almamaya özen gösterelim. Yoğun ışık altında kalıp kalmadığına bakalım. Özellikle pazar gibi açıkta satılan yağlar plastik şişeli ve uzun süre gün ışığına maruz kalmış ürünlerdir. Sabahtan satılana kadar ışık altında beklemektedir. Aldığımız zeytinyağlarını karanlık, serin ve kokusuz bir ortamda ağzı kapalı şekilde muhafaza edelim.

Zeytinyağı alırken dikkat etmeniz gereken son noktada hangi tür zeytinyağını aldığınızdır. Etiket üzerinde yazan naturel, riviera, sızma gibi terimleri mutlaka fark etmişsinizdir. Aralarındaki farkı biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız detaylı olarak aşağıdaki yazıda anlatmıştık. Mutlaka göz gezdirin. 

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle