Birçok insan için çay denildiği zaman akan sular durur resmen. Günün her saatinde severek tükettiğimiz bir içecektir. Öyle ki araştırmalara göre sudan sonra en fazla tüketilen içecek çay olmuştur. Peki, en fazla tüketilen siyah çay mı yeşil çay mı? Tabiki de siyah çay. Maalesef yeşil çay, siyah çay kadar tercih edilmiyor. Bu iki çay türü arasında ne gibi farklılıklar var biliyor musunuz? Gelin siyah çay ve yeşil çay arasındaki fark neymiş bakalım. 

Aslında ikisi de aynı bitkiden üretilmektedir. Siyah çay ve yeşil çay arasındaki fark yapım aşamasından kaynaklanmaktadır. Yeşil çay üretiminde toplanan yapraklar kurutulur daha sonra buharlanır ve fermente olmadan kızartılır. Siyah çay üretiminde ise yapraklar fermente olmaya bırakılmaktadır. Ondan sonra işlemler aynı şekilde devam eder. Bu yüzden de yeşil çay fermente olmayan çay, siyah çay da fermente olan çay olarak tanımlanır. 

Üretim sürecinden kaynaklanan bu farklılık çayların tat, aroma ve renk özelliklerinde değişiklik meydana getirir. Ayrıca normalde bitkinin yaprakları yeşil iken siyah çay fermente olduğundan rengi siyahtır. Siyah ve yeşil çay farkı kısaca bu şekildedir. Her iki çay türünün de üretim aşamalarını anlattığımız yazılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle