A vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Diğer yağda çözünen vitaminler gibi vücutta depolanma süreleri uzundur. Bu da A vitamini eksikliğinin ortaya çıkmasının daha uzun sürede gerçekleştiğini gösterir.

A vitaminin en etkin görevi görme olayında rol oynamasıdır. Ayrıca küçük çocuklarda kemik gelişiminde etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. A vitamini birçok gıdada bulunur. Bazı gıdalarda ‘provitamin A’ şeklinde bulunur. Vitaminin aktif olmayan formudur. Fakat vücuda alındığında vitamin A’ya dönüşür. Yani aktif forma geçer. Genellikle bitkisel kaynaklarda provitamin A olarak bulunur. Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kabak gibi gıdalar provitamin A’dan Vitamin A’ya en fazla dönüşen gıdalardır. Hayvansal gıdalarda ise aktif olan formda bulunur. Karaciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalarda A vitamini bulunur.

Her vitaminde olduğu gibi eksikliğinde ve fazlalığında bir takım sorunlar oluşmaktadır. Vücudumuza aldığımız gıda çeşitliliğini arttırarak belirli sorunların ve eksikliklerin önüne geçebiliriz.

 

Kaynak1: Alsancak A., Demiralay E., Budak N., Vitaminsiz Bir Hiçiz, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim) Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.185-202.

Kaynak2: Megep, Gıda Teknolojisi, Vitamin ve Mineraller, Ankara 2015.

Kaynak3: Applegate L., Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, Çev. Haydar Özpınar, İstanbul Tıp Kİtabevi, İstanbul, 2011.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte birçok gıda firmasının blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle