Vitaminler yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için insan vücudunda son derece önemli bir yere sahiptir. Eksikliğinde de fazlalığında da birtakım problemlere sebep olan vitaminlerin dengeli bir şekilde alımı son derece önemlidir. Bu vitaminler içerisinden birisi olan biotinden başka bir deyişle B7 vitamini konusundan bahsedeceğim bu yazımda. Yazı içerisinde ‘Biotin nedir, ne işe yarar? H vitamini yani B7 vitamini hangi gıdalarda var? Biotin eksikliği ve fazlalığı belirtileri neler?’ gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Biotin Nedir? Biotin Ne İşe Yarar?

Bir diğer adıyla H vitamini olarak adlandırılan biotin B kompleksi bir vitamin olmasından dolayı B7 vitamini olarak da adlandırılır. Serbest D- biotin ve biyositin olmak üzere iki formdan oluşur. Ayrıca içeriğinde kükürt vardır. Beyaz, kristal bir yapıda olup suda çözünebilmektedir. Tuz içerisinde kolaylıkla erir. Yağ metabolizmasında oldukça etkilidir. Bir koenzim olan biotinin saf hali ısı, ışık, hava ve pH 5-8 aralığındaki ortamlara karşı dayanıklı olabilmektedir. DNA ve RNA yapımında etkisi rol oynar. Aminoasitlerin proteine dönüşmesine katkı sağlar. Kan şekerini düşürmede etkilidir. Ayrıca cilt sağlığı için son derece önemli bir vitamin olarak karşımıza çıkar.

B7 Vitamini Hangi Gıdalarda Var?

Yetişkin bir insanın günlük alması gereken biotin ihtiyacı yaklaşık 150-300 μg’dır. Biotin vücudumuzda ince bağırsak tarafından da üretilebilmektedir. Bu sebeple dışarıdan az miktarda alınması vücudumuzun biotin ihtiyacını karşılayabilir. Biotin bakımından zengin gıdalar süt, yumurta, maya, sakatat, sebze, meyve, baklagil ve kuruyemişlerdir. Fakat gıdaların işlenmesi ve hazırlanması esnasında %10-15 biotin kaybı görülmektedir.

Biotin Yetersizliği ve Fazlalığı

Biotin eksikliğine bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilmesi ve birçok gıda da yeterli miktarda bulunması sebebiyle çok rastlanmaz. Fakat olası durumda görülen problemler, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kas ağrıları, baş ağrısı, cilt kuruluğu, saç dökülmesi ve depresyon gibi belirtilerdir. Biotin takviyesi ile bu belirtiler ortadan kalkar. Fazla alınması durumunda ise her B grubu vitaminde olduğu gibi biotin de idrar yoluyla atılmaktadır.

 

Kaynakça

Demirci M., 2018. Beslenme. S: 130-131.

Yaman Ç., 2019. Beslenme ve Obezite. S:21.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle