Daha önceden gıdaların dondurulması ve dondurulmuş gıdalar ile ilgili yazı hazırlamıştık. Bu yazılarda gıdaların dondurucuda ne kadar süre kalması gereğinden bahsetmemişiz. O yüzden yeni bir yazı hazırlamak istedim. İlk önce kısaca dondurarak muhafazadan bahsedelim.
- Dondurarak muhafaza yönteminin prensibi gıdaların içinde var olan suyun -tabi ki bu su mikroorganizmalar tarafından kullanılabilen su- dondurulmasıdır.
- Bu yöntemde mikroorganizmalar tamamen ölmez. Sadece faaliyetleri durur.
- Gıdanın besin değerinde en az kayba neden olan saklama yöntemidir.
- Hazır dondurulmuş gıdalar olduğu gibi evde de yapabiliriz. Her iki durumda da kullanım açısından pratiklik sağlar.
- Dondurulmuş gıdalarda çözünme işlemi gerçekleştikten sonra tekrar dondurma işlemi yapılmamalıdır. Ve mümkünse kısa sürede tüketilmelidir.
Konuyla ilgili yazılmış diğer yazılarımızı okumak için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.
https://www.gidanotlari.com/gidalarin-dondurulmasi/
https://www.gidanotlari.com/dondurulmus-gidalar-guvenli-midir/
Şimdi asıl mevzuya gelelim. Hazır dondurulmuş gıda aldık ya da evde kendimiz hazırladık derin dondurucuya attık. Ne kadar süre içerisinde bu gıdaları tüketmeliyiz?
Aşağıda sizler için bazı gıdaların -18 ˚C’deki depolama sürelerini tablo halinde hazırladım. Bu süreler ham maddeye ve uygulanan işlemlere göre değişkenlik gösterebilir.
Dondurucuya kaldırdığımız gıdaları tüketeceğimiz zaman ilk giren ilk çıkar prensibine göre tüketelim. Üzerlerine tarih atarak dondurucuya kaldırırsak önceki tarihli olan gıdayı ilk tüketme imkânımız olur. Ve çözünme işlemini buzdolabında yapmayı tercih edelim.