Günümüzde yeterli ve dengeli beslenmeye olan ilgi oldukça artmaktadır. Bildiğimiz gibi meyveler yeterli ve dengeli beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Cennet hurması diğer bir adıyla Trabzon hurması içerdiği sağlığa faydalı olan bileşenler sayesinde son zamanlarda ülkemizde ilgi görmeye başlayan oldukça lezzetli bir meyvedir. Gelin hep beraber cennet hurmasının faydaları neler inceleyelim.

Cennet Hurmasının Faydaları

Cennet hurması (Diospyros kaki), subtropik iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür. Dünyada Çin, Japonya gibi ülkelerde, ülkemizde ise Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarlarında yetiştiriciliği bulunan sivri uçlu turuncu domatese benzeyen bir meyvedir. Tohumu ve yaprakları dışında meyvenin tamamı yenilebilirdir.

Cennet Hurması Besin Değeri

Yapılan araştırmalar sonucunda 100 gram cennet hurmasının besin değerlerinin aşağıdaki gibi olduğu bilinmektedir:

  • 80,3 gram su
  • 0,58 gram protein
  • 18,6 gram karbonhidrat
  • 0,19 gram toplam yağ
  • 12,53 gram toplam şeker
  • 3,6 gram diyet lifi
  • 2,5 miligram B2 vitamini (Riboflavin)
  • 7,5 miligram C vitamini

Bunların yanında cennet hurması meyvesinin potasyum açısından oldukça zengin bir meyve olduğu bilinmektedir (100 gramda 161 miligram). Potasyum dışında kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi çeşitli mineraller açısından da zengindir. Bu değerlerin meyvenin yetiştirildiği bölgeye, iklime, yetiştirilme koşullarına ve meyvenin çeşidine göre değişebileceği unutulmaması gereken önemli bir detaydır.

Cennet Hurması Faydaları

 Yapılan çalışmalar sonucunda cennet hurmasının faydaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Kalp-damar rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • İçerdiği yüksek oranda lif ile sindirim sistemine destek sağlar.
  • Tansiyon ve kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Günlük önerilen A vitamini miktarını karşılayarak göz sağlığının korunmasına katkı sağlar.
  • Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Cennet hurması taze olarak tüketilebileceği gibi keklerde ve bazı tatlılarda doğal tatlandırıcı olarak, granola/yulaf ezmesi gibi kahvaltı alternatiflerinin içine ilave edilerek, püre halinde, kurutulup toz haline getirilip çeşitli gıda ürünlerine ilave edilerek, bazı içecekler ve dondurmalarda kullanılarak tüketilebilir.

Yapılan bilimsel araştırmalar incelendiğinde sağlığa birçok faydası bulunan bu meyvenin mevsimi geldiğinde kararında olacak şekilde günlük diyetimizde yer alması bizler için güzel bir seçenek olarak görünüyor. Bunun yanında her meyve-sebzede olduğu gibi cennet hurması da taze olarak tüketileceğinde tüketilmeden önce mutlaka çok dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır.

Bu meyveleri de yakından tanımak isteyebilirsiniz:

  • Muşmula olarak bilinen alıç meyvesinin besin değeri, faydaları gibi buradaki yazımızda bulabilirsiniz.
  • Sakinleştirici özelliğiyle bilinen çarkıfelek meyvesinin diğer faydalarına da buradan bakabilirsiniz.

Kaynaklar:

Baltacıoğlu, C., Temzisoy, B., Kanbur, M., Doğan, M., & İbili, S. (2020), Hindiba (Cichorium Intybus L.) Kökü Ekstraktı ve Trabzon Hurması (Diospyros Kaki L.) Tozunun Kek Üretiminde Kullanılması ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(1), 297-307.

Hosseininejad, S., González, C. M., Hernando, I., & Moraga, G. Valorization of Persimmon Fruit Through the Development of New Food Products. Frontiers in Food Science and Technology, 11.

Yaqub, S., Farooq, U., Shafi, A., Akram, K., Murtaza, M. A., Kausar, T., & Siddique, F. (2016), Chemistry and Functionality of Bioactive Compounds Present in Persimmon, Journal of Chemistry, 2016.

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-persimmon

https://web.archive.org/web/20131224111145

http://www.diyabet.gov.tr/content/files/yayinlar/kitaplar/hastaliklarda_beslenme

Yazar Hakkında

Aycan EDE

Merhabalar ben Aycan EDE. 1996 İzmir doğumluyum. Lisans eğitimimi 2018 yılında Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Beslenme bilim dalında yüksek lisansa başladım. Yüksek lisans eğitimimi de Ocak 2023 itibari ile tamamladım. Aktif olarak alanımla ilgili araştırmalar yapmayı, kendimi geliştirmeyi ve yazı yazmayı seviyorum. Gıda hakkında öğrendiğim farklı bilgileri kendi tecrübelerimle de harmanlayarak sizlerle Gıda Notları sitesinde paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyarım.

Tüm İçerikleri Görüntüle