Mineraller serisinden çinko minerali ile devam edelim. Çinko, mikro mineraller arasında yer alır. Mikro minerallere gün içerisinde 100 miligramdan daha az ihtiyaç duyarız. Makro ve mikro besin öğelerinden detaylı olarak anlattığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Çinko minerali, ‘Zn’ simgesi ile ifade edilmektedir. İnsan vücudunda yaklaşık 2 gram çinko bulunuyor. Diğer mineraller gibi çinko da vücudumuzda birçok görevde yer alır. Hücresel bileşenlerin ve hücre zarının stabilitesini sağlar. Birçok enzimi aktive eder. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışmasında, bağışıklığın düzenlenmesinde görev alır. Büyüme ve gelişme de etkilidir. Cilt, tırnak ve saç sağlığında önemli rol oynar.
Çinko Minerali İçeren Gıdalar
Günlük aldığımız gıdaların birçoğunda yer alır çinko. Su ürünleri, yağlı tohumlar, kırmızı et, tahıllar. Fakat fitik asit çinkonun emilimini azaltır. Çinko özellikle tahıllarda fitata bağlı olarak bulunmaktadır.
Çinko Eksikliği Belirtileri
Vücudumuza önemli katkıları olan bu mineralin eksikliğinde birtakım sorunlar ortaya çıkmaktadır. Büyüme ve gelişmede yavaşlama, saç dökülmesi, kısırlık gibi sağlık sorunları çinko minerali eksikliğine işaret edebilir.
Sonuç olarak beslenmemizde çeşitliliğe önem vermeliyiz. Ne kadar fazla çeşitte gıda tüketirsek o kadar çok vitamin ve minerallerden faydalanırız.
Kaynak1: Applegate L., Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, Çev. Haydar Özpınar, İstanbul Tıp Kİtabevi, İstanbul, 2011.
Kaynak2: Güneşer O., Yüceer Y., Mineraller ve Fonksiyonel Etkileri, (Ed. Zeynep Banu Güzel Seydim) Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.203-223.