Daha önce gıda zehirlenmesi gibi bir olay yaşadınız mı hiç? Eminim ki buna hayır diyen birçok kişi vardır. Biliyor musunuz zehirlenme yaşayan kişilerin birçoğu bunun farkında değil. Bu yüzden de konu ile ilgili sayısal olarak ifade edilen rakamlar çok da gerçeği yansıtmaz. Peki, gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar hakkında bilginiz var mı? Ya da bu mikroorganizmaların hangi gıdalardan  bulaşabileceğini biliyor musunuz? Cevabınız evet ya da hayır olabilir, gelin bir de birlikte bakalım. 

Daha öncesinde gıda kaynaklı hastalıklardan ve nedenlerinden detaylı olarak bahsettiğim için bu yazıda o detaylara girmeyeceğim. Bu yazı da sadece gıda zehirlenmesine  neden olan patojen mikroorganizmalar hakkında konuşalım.

Gıda Zehirlenmesine Neden Olan Mikroorganizmalar

Gıda zehirlenmesi, patojen mikroorganizmalarla kontamine olmuş gıdaları tükettiğimiz zaman ortaya çıkan bir durumdur. Patojen mikroorganizmalar hastalık yapan mikroorganizmalardır. Bunlar içerisinde bakteriler, küfler, virüsler olabilir. Şimdi gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olan patojenlerden bazılarına bakalım.

Etken

Belirtilerin Başlama Süreci

Bulaşma Kaynakları

Campylobacter

2-5 gün

Et ve kümes hayvanları, çiğ süt

Clostridium perfringens

8-16 saat

Çiğ et, kanatlı hayvan ürünleri, pişirildikten sonra yavaş yavaş soğumaya bırakılan etler

Salmonella

1-3 gün

Yumurta, çiğ veya az pişmiş kümes hayvanları

Escherichia coli

1-8 gün

Kesim sırasında dışkı ile kontamine olmuş et, çiğ süt, çiğ peynir, kirli su

Norovirüsler

12-48 saat

Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu deniz ürünleri, kirlenmiş su ile yıkanan gıdalar

Staphylococcus aureus

1-6 saat

Süt ürünleri, kremalı pastalar, salatalar, çiğ et ve kümes hayvanları

Listeria

9-48 saat

Yumuşak peynirler, dondurulmuş gıdalar

Clostridium Botulinum

12-72 saat

Konserve gıdalar

Zehirlenmeye neden olan patojen mikroorganizmalar bu listedekinden çok daha fazladır. Bunlara bakıp da gözümüzü korkutmayalım. Gıdaları pişirirken, depolarken, muhafaza ederken, alırken dikkat edersek birçok şeyin önüne geçebiliriz. O zaman bir sonraki yazımda da gıda zehirlenmesini önleme yollarından bahsedeyim.

Kaynaklar:

https://www.eufic.org

https://www.cdc.gov

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle