Yaşamımızı devam ettirebilmek için gıda tüketimi zorunludur. Sağlıklı bir yaşam için ise güvenli gıda/güvenilir gıda tüketimi gereklidir. Peki, nedir güvenli gıda?
Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile tüketime uygun olan, tüketiciye faydalı bileşenler sağlayan –besin değerini kaybetmemiş- olan gıdadır. Bir gıdanın güvenilir gıda olarak adlandırılması için üretimden tüketime kadar olan tüm kontrollerin sağlanmış olması gerekir. Yani gıdanın güvenli olması sadece üretim kaynaklı bir şey değildir. Ham madde temininden başlayıp üretime girmesi, işlenmesi, üretimden çıkıp dağıtılması, dağıtıldığı yerdeki muhafaza şartları, tüketicinin eline ulaştıktan sonraki muhafaza şartları hepsi önemlidir. Tüm bu koşullar sağlandıktan sonra güvenli gıda elde edebiliriz. Zincirin herhangi bir yerindeki kırılma gıdanın riskli bir konuma geçmesine sebebiyet verebilir.
Paketli olan her gıdanın güvenli olmadığı gibi doğal olduğunu düşündüğünüz her gıda da güvenli değildir. Gıdanın doğallığı kontrollü olarak korunabilmişse güvenilir gıda kapsamındadır. Yani içeriğinde zarar verebilecek olan kimyasal, mikrobiyal bileşen, kalıntılar içermiyorsa güvenlidir.
Gıdalardan kaynaklı hastalıkları en aza indirebilmek için güvenli gıda tüketimine dikkat etmeliyiz. Tek taraflı olarak değil tabii ki de. Zinciri oluşturan her bir halkanın üzerine düşen görevi yapmasıyla bu mümkün olacaktır. Aşağıdaki linkten güvenli gıda tüketiminde tüketici olarak neler yapabiliriz okuyabilirsiniz. İyi okumalar.
https://www.gidanotlari.com/guvenli-gida-tuketiminde-tuketici-icin-altin-kurallar/
Kaynak: Seydim Güzel Z.B., Güvenilir Gıda, Fonksiyonel Beslenme, Sidas Medya, İzmir, 2016, s.1-5.
Ben teşekkür ederim yorumunuz için.