Hamur işlerini sık yapanlar evde kabartma tozu ve mayayı mutlaka bulundurur. Bunları kullanma amacımız yaptığımız ürünün kabarmasını sağlamaktır. Peki, arasında ne gibi fark vardır?

Ekmek Hamuru Nasıl Kabarır yazısında da bahsettiğimiz gibi kabarma işlemini sağlayan üründeki karbondioksit birikimidir. Maya ve kabartma tozu kullanımı sonucunda da karbondioksit birikerek kabarma işlemi gerçekleşir.

Maya, canlı mikroorganizmalardan oluşur. Hamurun içerisinde bulunan şekerleri fermente ederek oluşan karbondioksit ile hamuru kabartır. Kabarma işleminin gerçekleşmesi için biraz süreye ihtiyaç vardır. Ayrıca fermantasyon sonucunda meydana gelen bileşikler ürüne tat ve aroma kazandırır.

Kabartma tozları ise kimyasaldır. Bikarbonatın sulu ortamlarda asitlerle reaksiyona girmesi sonucunda karbondioksit oluşur. Kabartma tozları tatsızdır. Bu yüzden üründe herhangi bir tat değişikliğine neden olmaz. Ayrıca herhangi bir bekleme süresine ihtiyaç duyulmaz.

Kullanım amaçları aynı olsa da yapıları farklıdır. Mutfaklarda ve ticari olarak her ikisi de sıklıkla kullanılır.

Kaynak: Dizlek H., Gül H., Kabartma Tozları ve Unlu Mamullerde Kullanımları, Gıda, 2009, 34(6):403-410.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle