Mısır ekmeği, mısır unuyla yapılan bir ekmek çeşididir. Tatlı veya tuzlu olabilir. Görünümü yassı, yuvarlak ve kalın kabuklu olup iç kısmı oldukça yoğundur. Mısırın yoğun olarak üretildiği özellikle Karadeniz bölgesinde sıklıkla tüketilmektedir. Dünya’da ise ilk olarak Amerika’da mısır ekmeği üretildiği söylenmektedir. Amerika haricinde Afrika kıtasında da diğer hububat ürünlerine göre ucuz olması sebebiyle mısır üretimi yaygın olup mısır ekmeği tüketimi çoktur. Severek tüketilen mısır ekmeği glutensiz mi sizce? Gelin mısır ekmeğinin besin değeri, bileşimi ve faydaları gibi konulara bir bakalım.

Mısır Ekmeği Bileşimi

Mısır ekmeğinin üretimi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Fakat esas olan sadece mısır unundan üretilen mısır ekmeğidir. Bu ekmeğe maya katılmaz. Mısır unu, şeker, yumurta, yağ ve kabartma tozu içerir.

Başka bir yapım şekli ise buğday unu ve mısır ununun karıştırılmasıyla üretilen mısır ekmeğidir. Bu ekmeğin içerisinde yaklaşık olarak %70 mısır unu, %25 buğday unu, %3,5 maya, %1,5 tuz ve yeterli ölçüde su vardır.

Mısır Ekmeği Besin Değeri

Mısır ekmeğinin üretiminde kullanılan mısır unu içerisinde %72 oranında karbonhidrat, %8,9 oranında protein, %4 oranında yağ, %1,2 oranında ham selüloz ve %1 oranında mineral madde içerir. Proteinin içerisinde de yüksek oranda zein vardır. İçermiş olduğu zeinin biyolojik değeri oldukça düşüktür. Çünkü triptofan ve lisin aminoasitlerini içermez. Bu sebeple mısır ekmeğinin besin değeri düşük kabul edilmektedir.

Bunların haricinde yaklaşık 198 kcal enerji içeriği vardır. A vitamini oranı yüksektir. Ayrıca tiamin, niasin, riboflavin, folat ve az miktarda B12 vitamini içerir. Mineral bakımından ise fosfor, sodyum, selenyum, demir ve kalsiyum içerir.

Peki mısır ekmeği glutensiz mi?

Mısır unu gluten içermez. Bu sebeple sadece mısır unundan üretilen mısır ekmeği -glüten içerikli diğer maddelerle kontamine olmaması şartıyla- glütensiz ekmek olarak kabul edilmektedir. Gluten hassasiyeti olan kişiler için etiketinde glütensiz ibaresi olduğu müddetçe tüketmeleri uygundur.

Beyaz Ekmeğe Alternatif: Çavdar Ekmeği

Mısır Ekmeğinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Mısır ekmeğinin içerisinde bulunan yüksek miktardaki fosfor sebebiyle faydaları olduğu söylenmektedir. Bunlar arasında vücudun pH dengesini düzenleme, enerji depolama, DNA üretimi, kemik ve diş sağlığına olan faydaları sayılır. Bunun yanı sıra antioksidan kaynağı olan selenyum içeriği de sağlık açısından önemli mineral kaynağıdır. Oksidatif hücre hasarını koruma, iltihap azaltma, tiroid hormonları üretimi ve üreme sağlığını destekleme gibi faydaları vardır.

Zararlarına gelecek olursak mısır ekmeğinin karbonhidrat içeriği oldukça yüksektir. Bu da diyabet hastaları için risk teşkil eder. Bunun haricinde bazı mısır ekmeklerinin sodyum oranı yüksektir. Vücuda fazla sodyum alımı da kan basıncını arttırma riski taşır.

Kaynakça

healthline.com

MEGEP, 2013. Ekmek Çeşitleri Üretimi.

Uğurkan E., Alyakut Ö., 2020. Kültürel Çeşitliliğin Mısır Unu Kullanımına Etkisi: Kartepe Örneğinde Mısır Ununun Kimliksel Dönüşümü.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle