‘Nasıl Üretilir’ bölümünün bu yazısında pastörize içme sütü üretimi nasıl gerçekleşir ondan bahsedeceğiz.

İlk olarak çiğ süt fabrikaya gelir ve gerekli olan kontrol ve analizler yapılır. Analizlerin değerlendirilmesi sonucunda kabul kriterlerine uyan sütler fabrikaya kabul edilir. Çiğ süt tankında depolamaya alınır.

Ardından çiğ süt klarifikasyon işlemine tabi tutulur.  Klarifikasyon işlemi ile kaba pisliklerden arındırılmış olan sütün, santrifüj kuvveti ile katı parçacıkları temizlenmiş olur.

Temizlenen sütte krema ayırma işlemine geçilir. Krema ayırma ve yağ standardizasyonu sütün hangi yağ oranına ayrılacağına göre değişir. Tam yağlı, yarım yağlı süt gibi.

Sütün yağ oranı ayarlandıktan sonra homojenizasyon işlemi gerçekleşir. Homojenizasyon işleminde amaç büyük yağ taneciklerinin parçalanmasını sağlamaktır. Bu şekilde yağın yüzeyde toplanması engellenir.

Homojene olan süt pastörize edilir. Pastörizasyon; mikroorganizmaları inaktif hale getirmek için uygulanan 100°C’nin altındaki ısıl işlemdir. Pastörizasyon yöntemleri;

  • 62-65 °C’de 30-32 dk. (Düşük Sıcaklıkta Uzun Süre Pastörizasyon- LTLT)
  • 72-75 °C’de 15-30 sn. (Yüksek Sıcaklıkta Kısa Süre Pastörizasyon- HTST)
  • 85-90 °C’de 8-15 sn. (Çok Yüksek Sıcaklıkta Pastörizasyon)

şeklindedir. Pastörize içme sütünde uygulanan pastörizasyon normu 72-75 °C’ 15-30 sn. dir.

Pastörizasyon işleminden sonra süt soğutmaya alınır ve 4-6 °C’ye soğutulur. Soğutulan süt ambalajlanır.

Üretim basamakları kısaca bu şekildedir. Üretimde uygulanan işlemlerin sırasında işletmeden işletmeye farklılıklar olabilir.

Pastörize içme sütündeki raf ömrü kullanılan çiğ sütün kalitesine bağlıdır. Raf ömrünü uzatabilmek amacıyla üretim prosesine baktofüj adı verilen mikrofiltrasyon ünitesi de eklenebilmektedir.

 

Kaynak: Üçüncü M., Süt ve Süt Mamulleri Teknolojisi, 2015, İzmir: Sidas Medya

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle