Peynir kahvaltı sofralarından eksik olmayan bir yiyecektir. Bazen buzdolabımızda birden fazla peynir çeşidi oluyor ve biz bunları kısa süre içerisinde tüketemiyoruz. Zamanla peynirlerde küflenme, ekşime gibi problemler ortaya çıkıyor. Peki, peynirin bozulmaması için ne yapmalı? İşte bu yazımda sizlere bu sorunun cevabından yani peynir nasıl saklanır ondan bahsedeceğim.

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir, bozulma sürecine kolayca girme eğiliminde olan bir gıdadır. Bu nedenle peynirin bozulmaması için doğru yöntemlerle saklanması gerekir. İlk olarak peynirin neden bozulduğuna bakalım istiyorum. Çünkü bu noktaları bilmek peynir nasıl saklanır sorusunun cevabını oldukça kolaylaştıracaktır.

Peynirin bozulma nedenleri için kısaca sıcaklık, nem ve hava diyebiliriz. Yüksek sıcaklıklar peynirin üzerindeki yüzey mikroorganizmalarının çoğalmasına ve bozulmasına yol açar. Nem ise peynirin üzerinde küf oluşumuna ve dokusunun bozulmasına neden olur. Bu nedenle, peynirin nemden korunması önemlidir. Peynirin hava ile teması, oksidasyon sürecini hızlandırarak ve peynirin tat ve dokusunu olumsuz etkiler. Bu nedenle, hava ile teması en aza indiren saklama yöntemleri tercih edilmelidir.

Peki, peynirin bozulduğunu nasıl anlarız?

Peynirin bozulup bozulmadığını anlamak için dikkat etmemiz gereken noktalar:

  • Peynirin normal kokusundan farklı bir koku yayması bozulma belirtisi olabilir. Özellikle, aseton veya ekşi bir koku fark edilirse peynirin bozulduğu düşünülmelidir. Bu koku değişiklikleri genellikle mikrobiyal aktivitenin artmasından kaynaklanır.
  • Küflenme, peynirin yüzeyinde bulunan mikroorganizmaların bir sonucu olarak meydana gelir ve peynirin bozulmasına neden olabilir.
  • Peynirin dokusunda meydana gelen anormal yumuşaklık veya sertlik de bozulma belirtisi olabilir. Bu değişiklikler, peynirdeki protein ve yağ yapısında gerçekleşen değişikliklerden olabilir ve peynirin tazeliğini kaybettiğini gösterebilir.

Peynirin Bozulmaması İçin Ne Yapmalıyız?

Peynir, genellikle 2-4°C arasında düşük sıcaklıkta saklanmalıdır. Yani buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bu sıcaklık aralığı, peynirin kalitesini korumak için idealdir. Sıcaklığın düşük tutulması peynirin mikrobiyal aktivitesini yavaşlatarak bozulma sürecini geciktirecektir. (Peki, peynirler derin dondurucuya atılır mı? Şu anki konudan çok uzaklaşmamak adına bu soruya buradaki yazımda detaylı olarak yanıt verdim.)

Peynirin saklandığı ortamın nem seviyesi de önemlidir. Çok yüksek nem, peynirin küflenmesine ve bozulmasına neden olur. Bu nedenle, peynirin saklandığı ortamın nem seviyesinin kontrol edilmesi önemlidir.

Peynirin hava ile teması, oksidasyon sürecini hızlandırır ve peynirin kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle, peyniri saklamak için hava almayan bir ortamda saklamak gerekir. Kendi ambalajında veya cam, seramik gibi bir saklama kabı kullanabilirsiniz.

Peynir Türlerine Göre: Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir çeşitleri farklı saklama yöntemleri gerektirebilir. Sert peynirler düşük nem oranına sahip oldukları için genellikle daha uzun süre dayanırken yumuşak peynirlerde durum tam tersidir.

Mesela salamuralı peynirler ambalajı açıldıktan sonra da salamura suyu içinde saklanmalıdır. Bu şekilde hava ile temas etmedikleri için daha uzun süre dayanacaktır. Besin değerleri ve lezzeti de korunacaktır.

Kaşar peynir gibi peynir türlerinde hava ile temas oldukça küflenme olayı hızlanacaktır. Bu tip peynirlerin saklanmasında genellikle streç film kullanılıyor. Bu çok doğru bir yöntem değildir. Neden çok sevdiğiniz bir yiyeceği plastik bir ürünle saklamak isteyesiniz ki? Hem de plastik kap kullanmaktan kaçınırken. Ayrıca streç film ve peynir arasında kalan hava da peynirin hızla küflenmesine neden olur.

Bunların haricinde krem peynirleri de kendi ambalajında ve kapağı kapalı olarak saklamalısınız. Son olarak da beyaz peynir dışındaki peynirlerde yıkandığı zaman lezzet ve aroma kaybı olabileceğini belirtmek istiyorum.

Peynirin Bozulmaması İçin Ne yapmalı? – Genel İpuçları

  • Peynir kokuyu içine çekebileceği için keskin kokulu yiyeceklerle yakın bir yerde tutmayın.
  • Almış olduğunuz peynirleri dilimleyerek değil de bütün halde saklamaya özen gösterin. Dilimleme işlemi peynirin yüzey alanını arttırır. Bu nedenle küflenme olayı hızlanmaktadır.
  • Peyniri kullanacağınız zaman buzdolabından çıkarın. Kullanacağınız miktarı alıp kalan kısmı tekrar buzdolabına koyun. Uzun süre dışarıda bekletmek ısı kaybına neden olup bozulma sürecini hızlandıracaktır.
  • Peyniri satın almadan önce de son kullanma tarihine mutlaka bakmalısınız. Ayrıca ambalajının bombeli olmamasına, yırtık ya da hasarlı olmamasına dikkat edin.

Peynirin bozulmaması için doğru saklama koşullarının sağlanması önemlidir. Yukarıda belirttiklerimi uyguladığınız halde peynirlerinizde erken bozulma, küflenme gibi problemler yaşıyorsanız buzdolabınızda mikrobiyal yük fazla olabilir. Bunun dışında peynir üretim sürecinden kaynaklanan bir sebepten dolayı da peyniriniz kısa süre içerisinde bozuluyor olabilir. Bu nedenle güvenilir kaynaklardan peynir temin etmeniz önemlidir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle