Süt tozu denildiğinde insanların büyük bir kısmı toz kahve kremasıyla karıştırmaktadır. Fakat kahve kreması ve gerçek süt tozu birbirinden farklı ürünlerdir. Toz halinde satılan kahve kremaları çokça kimyasal madde içerir. Kahveyi beyazlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Besleyiciliği ise yok denecek kadar azdır. Peki gerçek süt tozu nedir? 

Süt Tozu Nedir?

Günümüzde süt sektörü, sütün belli işlemlerden geçirilmesiyle farklı süt ürünleri elde etmektedir. Bunlardan bir tanesi ise süt tozudur. Yağlı veya yağsız sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması ile elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür. Türk Gıda Kodeksi Koyulaştırılmış Süt ve Süt Tozu Tebliğine göre elde edilen son üründe, nem içeriğinin ağırlıkça en fazla %5 oranında olduğu katı bir ürün olarak belirtilmiştir.

Sektörde sütün bol bulunduğu dönemler süt, süt tozuna dönüştürülür. Bu sayede süt ihtiyacı her mevsim karşılanmaktadır. Yağ bileşimlerine göre; yüksek yağlı, tam yağlı, yarım yağlı ve yağsız süt tozu olarak piyasaya sunulur. Türk Gıda Kodeksine göre süt tozunun yağ bileşimi aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

 Süt Yağı (Ağırlıkça, %)
Yüksek YağlıSüt Yağı> 42
Tam Yağlı 26 <Süt Yağı ≤ 42
Yarım Yağlı 1,5 <Süt Yağı ≤ 26
Yağsız Süt Yağı ≤ 1,5

Süt Tozunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

  • Süt tozu dayanıklı olmasının yanı sıra besleyicilik değeri de oldukça yüksek bir üründür.
  • Yağlı sütten elde edilen süt tozunun içerisindeki yağ zamanla oksitlenmektedir. Bu sebeple yağlı süt ile üretilen süt tozunun, yağsız sütle üretilen süt tozuna oranla raf ömrü daha kısadır. Kısaca yağsız süt tozunun raf ömrü 3 yıl, yağlı süt tozunun ömrü ise 6 aydır. Ayrıca yağsız sütten elde edilmiş olanın üretimi daha yaygın görülmektedir.
  • Süt tozu, tekrar süt haline getirmenin yanı sıra toz olarak çikolata, dondurma, bebek maması ve bisküvi gibi ürünlerde de kullanılmaktadır. Süt ve süt ürünlerinde sütün kuru madde miktarını ayarlamak için kullanılır. Bunun haricinde unlu mamuller sektöründe hamur kabartıcı ve su tutucu, çikolata sektöründe ise yapı düzeltici olarak kullanılır.

Kaynaklar:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/04/20050412-10.htm

Köse U., 2021. Bir Süt Fabrikasında Süt Tozu Üretimi Proses İhtiyacı İçin Isı Eşanjörü Tasarımı ve Analizi: 5.

Öztürk T.,2013. Farklı Oranlarda Süt Tozu ve Yayıkaltı Kullanılarak Üretilen Yoğurtların Kalite Özellikleri: 10-11.

Uçal E., 2020. Tam Yağlı Süt Tozu Üretiminin Ekserjetik Açıdan Değerlendirilmesi: 8-9.

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle