Fermente süt ürünleri dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen kefir oluyor. Evet, doğrudur kefir fermente bir süt ürünüdür. Kefir haricinde yoğurt, peynir, kımız gibi gıdalar da fermente süt ürünüdür. Bu tür gıdaların günlük beslenmemizde yer alması sağlığımız açısından olumlu etkiler taşımaktadır.
Fermantasyon işlemi halk arasında mayalama olarak bilinir. Mikroorganizmaların gıdanın içerisinde yer alan şekeri kullanarak farklı son ürünlere dönüştürmesi olayına fermantasyon denir. Fermantasyonda yer alan mikroorganizmalar bakteri, maya ve mantar olabilir. Süt ürünlerindeki fermantasyon da yer alan mikroorganizmalar laktik asit bakterileridir. Laktik asit bakterileri süt şekeri olan laktozu kullanırlar ve laktik aside çevirerek son ürün oluştururlar. Fermente süt ürünlerinin oluşum süreçleri kısaca bu şekildedir. Peki, bu ürünleri önemli kılan şey nedir?
Öncelikle fermantasyon olayı ile birlikte gıdaların dayanıklılık süresi artar. Ayrıca fermantasyon işlemi ile birlikte gıdanın besin değeri artar. Yapılan araştırmalar fermente süt ürünlerinin sağlık üzerinde birçok etkisini ortaya koymuştur. Mesela laktoz intoleransı olan bir kişi yoğurt yediğinde onu tolere edebilir. Fermente süt ürünlerinin düzenli tüketimiyle birlikte bağırsak mikroflorası düzenlenebilir. Probiyotik etkileri bulunmaktadır. Diş ve kemik sağlığına iyi gelmektedir. İçerisindeki probiyotik bakterilerden yararlanmak içinde bakterilerin belirli bir sayıda olması gerekir. Bu gıdalardan fayda sağlayabilmek adına düzenli tüketim gerekir.
Kaynak1: Karaçıl M. Ş., Tek Acar N.,Dünyada Üretilen Fermente Ürünler: Tarihsel Süreç ve Sağlık İle İlişkileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,2013, 27(2):163-173.
Kaynak2: Demirgül F., Sağdıç O., Fermente Süt Ürünlerinin İnsan Sağlığına Etkisi, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, Sayı 13, S. 45-53, Ağustos 2018.
Kaynak3: Akalın S., Peynirin Beslenme ve Sağlık Etkisi, Peynir Biliminin Temelleri (Ed. Hayaloğlu A.A., Özer B.,), Sidas Medya, İzmir, 2011.