Marketlerde karşımıza çıkan iki farklı süt ürünü: uzun ömürlü süt ve günlük süt. Bazen hangisini alacağımıza karar veremeyiz. İkisinin arasındaki farkı bilmek tercihimizi daha da kolaylaştırır belki. Haydi gelin uzun ömürlü süt ve günlük süt arasındaki fark nedir inceleyelim.
Uzun Ömürlü Süt ve Günlük Süt Farkı
Günlük Süt
Günlük süt adı altında satılan sütler pastörize edilmiş sütlerdir. Cam şişeler ve kutularda satışı yapılabilir. Bu sütlerin üretiminde uygulanan pastörizasyon işlemi ile birlikte patojen mikroorganizmalar etkisiz hale getirilir. Uygulanan ısıl işlem 72°C’de 15-30 sn veya 63°C’de 30 dk dır. Isıl işlem sonrasında süt hemen soğutulur. (Üretim aşamalarının detaylarını ‘Pastörize İçme Sütü Üretimi’ başlıklı yazıda detaylı olarak bulabilirsiniz.)
Pastörizasyon yöntemiyle üretilmiş olan günlük sütlerde, mikroorganizmalar tam anlamıyla ölmez. Uygun koşullar oluştuğunda üremeye ve gelişmeye devam eder. Bu yüzden günlük sütlerin de raf ömürleri kısadır.
Uzun Ömürlü Süt
Uzun ömürlü süt ise isminden de anlaşılacağı gibi uzun süre dayanır. Uzun süre dayanması için de pastörizasyon işlemindeki ısıl işlemden farklı bir ısıl işlem uygulanır. Birkaç yöntem arasından en sık kullanılan yöntem UHT tekniğidir. Bu teknikte süt, 135-150°C’de 2-6 sn gibi bir ısıl işlem görür ve ardından hızlıca soğutulur.
Amaç bütün mikroorganizmaları ve dayanıklı sporları yok etmektir. UHT yani uzun ömürlü sütler, kutuları açılmadıkları sürece uzun süre muhafaza edilebilir. Üretim sürecinde bazı vitaminlerde kayıplar meydana gelebilmektedir. Protein ve kalsiyum miktarlarında ise önemli bir değişiklik olmaz.
Süt hakkında daha fazlası için:
Kısa ve basit bir anlatımla uzun ömürlü süt ve günlük süt arasındaki fark yukarıdaki gibidir. Süt hakkında son zamanlarda birçok tartışma ve araştırma söz konusudur. Haliyle bu durum tüketicide kafa karışıklığı yaratıyor. Sizlerin de aklına takılan konular varsa bunları yorumlarda sorabilirsiniz. İsterseniz de süt konusunda yazmış olduğum diğer yazılara göz atabilirsiniz: