Kışın en çok kullandığımız baharatlardan biri zerdeçal. Nedir? Nelere iyi gelir? Gelin hep birlikte bakalım.

Curcuma Longa L. Türündeki bitkinin köklerinden elde edilir. Sarı çiçekli çok yıllık bir bitkidir. Hindistan, Çin, Endonezya, Peru, Pakistan gibi ülkelerde tropik ve subtropik bölgelerde yetişir. Parça veya öğütülmüş hali (toz) kullanılabilir. Kokusuz ve ısıya dayanıklıdır. Renk verme amacıyla kullanılabilir. Zerdeçal, turmerik olarak da adlandırılır. Ana bileşeni kurkumindir. Kurkumin polifenolik bir flavanoiddir.

Protein, karbonhidrat, posa ve yağ içerir. K, E ve C vitamini, B grubu vitaminlerini (B12 hariç), magnezyum, demir, mangan, çinko, selenyum minerallerini içerir. Kolesterol içermez. Alzheimera karşı koruma sağlar.  Antioksidan etki gösterir. Bazı kanser türleri üzerinde etkilidir. Obeziteyi önlediği yönünde araştırmalar bulunmaktadır.

Kış aylarında hastalıktan korunmak için farklı şekillerde tüketiyoruz zerdeçalı. Tüketirken karabiber ile birlikte kullanırsak sağladığımız fayda daha fazla olmaktadır. Çünkü kurkumin ve karabiberde bulunan piperin birlikte daha etkindir.

 

Kaynak1: Akbay D.G., Pekcan G., Zerdeçal: Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi, Beslenme ve Diyet Dergisi, 2016, 44(1):68-72.

Kaynak2: Bilişli A., Özel Gıdalar, Sidas Medya, 2018.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle