Kışa hazırlık dediğimiz zaman akla ilk gelen şey turşu kurmaktır. Yazın tükettiğimiz meyve ve sebzeleri kışında tüketebilmek için hazırlarız. Hazırlarken değişik meyve-sebzelerden ve yardımcı maddelerden yararlanırız. Bu yüzden de farklı turşu çeşitleri ortaya çıkar. Kullanımı değişmeyen maddelerden biri sirkedir. Peki turşularda neden sirke kullanılır?

Turşunun uzun süre dayanmasında fermantasyonun etkisi vardır. Turşuda laktik asit fermantasyonundan yararlanılır. Laktik asit fermantasyonu meyve-sebzelerin yüzeyinde bulunan doğal laktik asit bakterileri tarafından gerçekleştirilir.  Fermantasyon işleminin kullanım amacı ortam asitliğini arttırarak koruyucu etki oluşturmaktır.

Turşunun uzun süreli dayanabilmesi ortamın asitli olması ile alakalıdır. Turşuda kullanılan sirke de asitli bir ortam oluşturur. Çünkü sirke içerisinde sirke asidi olarak bilinen asetik asit vardır. Asitli bir ortam ise gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Koruyucu amaçlı turşularda kullanılır. Ayrıca kullanılan sirke turşuya farklı bir lezzet katar.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle