Bugün yemeklerin yanında -hatta ara öğün olarak- tükettiğimiz sade, çeşitli kuruyemiş, meyveler ilave ettiğimiz yoğurttan bahsedeceğiz.
Yoğurt kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, çinko ve B vitamini bakımından oldukça zengin bir fermente süt ürünüdür. Yüksek oranda kalsiyum ve protein içeren yoğurt ve benzeri süt ürünleri iştah kontrolü ve enerji alımında da etkilidir. Ayrıca özellikle bağırsak kanserini önlediği de bilinmektedir. Kan basıncının düşürülmesinde ve diyabetin kontrol altına alınmasında önemli bir etkisi vardır.
Birçok araştırmaya göre probiyotikli fermente süt ürünleri tüketilmesi ile laktoz intoleransı semptomlarının azaldığı belirlenmiştir. Bu aralar hepimizin çok duyduğu laktoz intoleransı (laktozu sindirememe problemi) dünya çapında yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Laktozun sindirilememesi; şişkinlik, karın ağrısı ve gaz sancısı gibi rahatsızlıklara neden olur. Yoğurt bu açıdan güvenilir bir fermente süt ürünüdür.
Kaynak1: KIZILASLAN N. Ve SOLAK İ., 2016 ,Yoğurt ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (12) : 52-59
Kaynak2: DEMİRGÜL F. Ve SAĞDIÇ O. , 2018, Fermente Süt Ürünlerinin İnsan Sağlığına Etkisi, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (13) : 45-53
İncir uyutması olarak bilinen,
Sütün, kuru incir ile ( yoğurt gibi) mayalanmasıyla yapılan tatlı, yoğurt özelliklerini taşıyıp bağırsaklarımız için faydalı mıdır?