Hepimiz marketlerden ya da bakkallardan alışveriş yaparız ve ambalajlı pek çok ürün alırız. Peki, biz bu ürünlerde nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Ambalajların üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi yazılır. Bunlara mutlaka dikkat etmeliyiz.
  2. Etiket bilgilerini incelemeliyiz. Üzerinde alerjiye ve intoleransa neden olan maddeler koyu renkli ve büyük harfle yazılmış olmalıdır.
  3. Gıdaya ait besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidrat, …) yazılı olmalıdır.
  4. Aldığımız ürünün gıda işletmecisinin ticari unvanı, işletme kayıt numarası, adresi, telefonu yazılı olmalıdır.
  5. TSE damgası bulunan ürünleri tercih etmeliyiz.
  6. Şişkinlik oluşmuş, yırtığı, çatlağı, deliği olan ya da eğilip bükülmüş olan paketleri almamalıyız. Çünkü bunlar fiziksel etki veya mikroorganizma üremesi ile olmuş olabilir.
  7. Ambalajın üzerinde yazan muhafaza ve kullanım koşullarına dikkat etmeliyiz ve bu doğrultuda saklamalıyız.
  8. Gıdanın net miktarı, litre, santilitre, mililitre, kilogram veya gram birimlerinden uygun olanı kullanılarak sıvı ürünlerde hacim birimleriyle, diğer ürünlerde kütle birimleriyle belirtilmelidir.
  9. Enerji değeri ve besin öğesi miktarlarına ait referans alım (RA) oranları, isteğe bağlı olarak gıdaların etiketinde yer alabilir.

 

 

Kaynakça: Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği

Yazar Hakkında

Yağmur AYÇİÇEK

Merhabalar, ben Yağmur Ayçiçek. 1995 Fatih/İSTANBUL doğumluyum. 2018 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü mezunuyum. İstanbul'da yaşıyorum. İdea Proje Danışmanlık firmasında kalite yöneticisiyim. Aynı zamanda kendimi geliştirmeyi seviyorum eğitimlere gidip sertifikalarımı alıyorum, gönüllü olduğum kanser savaşçıları derneğinin etkinliklerine katılıyorum. Daha bilinçli bir toplumumuz olsun diye doğru kaynaklardan araştırma yaparak yazdığım yazıları sizinle paylaşmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle