Bebeklik döneminin ilk 6 ayında anne sütünün önemi büyüktür. Büyüme ve gelişmede besin değerleri açısından en önemli kaynaktır.
Çeşitli nedenlerle anneler sütünü bebeğine sağarak vermek durumundadır. Uygun koşullarda saklanan anne sütünün zararı yoktur. Elle, manuel pompa ya da elektrikli pompa ile sağım yapılabilir. Elektrikli pompa kullanımı sütün daha iyi çekilmesini sağlar. Süt sağmada kullanılan aletler ve kaplar çok iyi bir şekilde sterilize edilmelidir. Sağılan sütü saklama koşulları;
- Oda sıcaklığında (19-26 °C) 3 saat
- Buzdolabında ( 4°C) 3 gün
- Derin dondurucuda (-18 °C) 3 ay
şeklindedir.
Sütün saklanmasında mikrobiyolojik gelişmenin önlenmesi önemlidir. Mikrobiyolojik açıdan uygun olmayan süt ile beslenen bebeğin sağlıklı süt ile beslenmesi engellenmiş olur. Bu yüzden sağım, saklama ve çözündürme büyük önem taşır. Bu yüzden aşağıdaki noktalara dikkat etmek önemlidir.
- Sağımdan önce eller yıkanmalıdır.
- Saklama kapları ve ekipmanlar güzelce temizlenmelidir.
- Ilık süt, donmuş sütün üzerine eklenmemelidir. Çünkü dondurulmuş sütün kısmen çözünmesine neden olur ve bakteri gelişimi gözlenebilir.
- Saklama kabı ağzına kadar doldurulmamalıdır.
- Saklama materyalinin üzerine mutlaka tarih atılmalı ve ilk önce eski tarihli olan sütler kullanılmalıdır.
- Mikrodalgada ısıtma yapılmamalıdır. Saklanan sütü çözündürmede de en iyi yöntem buzdolabında çözündürmektir. Acil kullanılacaksa ılık su ile de çözündürme yapılabiliyor.
- Ve çözünen süt tekrar dondurulmamalıdır.
Kaynak1: Çan G., Topbaş M., Anne Sütünün Saklanması, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 2007, 6(5):375-379.
Kaynak2: Başkale H., Serçekuş P., Anne Sütünün Saklanma Koşullarına Yönelik Güncel Bilgi ve Uygulamalar, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 2014, 7(4):311-314.