Antosiyaninleri daha önce duymuş muydunuz? Peki sağlığımız için oldukça önemli olduklarını? Ya da bu bileşiklerin doğal renklendirici olarak da kullanılabildiklerini? Bu yazımda sizlere sağlığımız için oldukça önemli olan antosiyanin hakkında bilgi vermek istiyorum. ‘Antosiyanin nedir? Antosiyaninler neden önemli?‘ gelin birlikte bakalım.

Fenolik bileşikler, yapılarında bir fenol grubu bulunduran ve antioksidan özellik gösterebilen bileşiklerdir. Bu bileşikler beş ana sınıf altında incelenebilir. Bunlar; flavonoidler, fenolik asitler, tanenler, stilbenler ve lignanlardır. Flavonoidler ise kendi içerisinde çeşitli gruplara ayrılmıştır. Örneğin flavonlar, antosiyaninler, kateşinler ve flavanonlar gibi.

Antosiyanin nedir?

Antosiyaninler, meyve ve sebzelere çeşitli renkleri verebilen fenolik bileşiklerdir. Bu renkler pembeden mora kadar çeşitlilik gösterebilmektedir. Antosiyanin açısından zengin birçok gıda vardır. Örneğin şeftali, çilek, nar, kiraz, böğürtlen, erik ve üzüm gibi renkli meyveler ile siyah fasulye, kırmızı turp, mor mısır ve mor tatlı patates gibi koyu renkli sebzeler antosiyanin açısından oldukça zengin doğal kaynaklardır. Ayrıca bu doğal kaynakların yanı sıra işlenmiş ürünlerde de antosiyanin vardır. Bu ürünlerden bazıları yoğurt, jöle, meyve suları ve kırmızı şaraptır.

Antosiyaninlerin Sağlık Üzerine Etkileri

Antosiyaninler sağlığımız üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Mesela antioksidan, antienflamatuar, anti-kanserojen, anti-hemostatik ve anti obezitedir. Bu sayede antosiyaninler sağlığımız için oldukça önemli olan terapötik etkilere sahiptir. Gelin hep beraber bu faydalara bir göz atalım:

  • Serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur. Yani kanser riskini azaltabilir.
  • Kardiyovasküler rahatsızlıklara iyi gelir.
  • Antioksidan özellik gösterir. Bu sayede DNA hasarının onarılmasında, oksidatif hasarın ve iltihabın hafifletilmesinde etkin bir rol oynar.
  • Kronik hastalık riskini azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinin yükselmesini engeller. Ayrıca insülin duyarlılığını artırıcı etkisi vardır.
  • Alzheimer hastalığı gibi nörolojik bozuklukları azaltabilir.

Değişen tüketici talepleri ile doğal pigmentlere olan ilgi artmıştır. Bu sebeple gıda endüstrisinde antosiyaninler daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 600 ve üzerinde çeşidi olan antosiyoninlerinin analizlerinin yapılıp bu bileşiklerin tanımlanması gerekir. Bu amaçla birtakım teknolojik yöntemlerden yararlanılır. Bu yöntemlerden bazıları kromatografik yöntemler, saflaştırma teknikleri ve spektroskopik tekniklerdir.

KAYNAKLAR

  1. Keleş Y. Antosiyanin Pigmentlerin Biyokimyası ve Analizi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 8 (1): 19-25, 2015
  2. Ersus S, Yurdagel Ü. Meyve ve Sebzelerde Bulunan Antosiyaninlerin Kimyasal Yapısı ve Stabilitesini Etkileyen Faktörler. Gıda 2006: 78-86
  3. Afacan F, Sönmezdağ A. Antosiyaninlerin Beslenmedeki Önemi ve Sağlık Üzerine Etkileri. Karya J Health Sci. 2020; 1: 23-28.
  4. Atak E, Uslu M. Fenolik Bileşikler, Ekstraksiyon Metotları ve Analiz Yöntemleri. MCBÜ Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi 2018; 3(27): 39-48.

Yazar Hakkında

Medine KARAAYTU

Merhabalar, ben Medine Karaaytu. 1999 Kartal/ İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Kocaeli’nde yaşıyorum. Kendimi geliştirmeyi, kitap okumayı ve araştırma yapmayı çok severim.İnsanların gıda farkındalığını arttırmak ve daha bilinçli bir toplum hedefi doğrultusunda çalışmalarımı sizinle paylaşmak isterim.

Tüm İçerikleri Görüntüle