Ülkemize ait bir ürün olan şalgam suyu Adana ve yöresinde oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Adana’nın yanı sıra Hatay ve Kahramanmaraş gibi illerde de sıklıkla tüketilir. Şalgam suyunun mikrobiyolojik açıdan önemli bir ürün olduğunu biliyor muydunuz? Peki fonksiyonel bir ürün olduğunu? Besleyici değeri oldukça yüksek olan bir içecek olduğunu? Gelin hep beraber şalgam suyunu detaylı bir şekilde inceleyelim.

Şalgam Suyu Nedir?

Laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen fonksiyonel bir üründür. Bu ürünün rengi kırmızı, tadı ekşidir. Üretiminde bulgur unu, şalgam turpu, su, ekşi hamur, kara havuç ve tuz ham madde olarak kullanılır.

Şalgam Suyu Nasıl Yapılır?

Şalgam turpu, Curiciferae familyasından Brassica cinsine ait bir bitki çeşididir. Üretim aşamasında bu bitki kullanılabilir. Ancak bu bitkinin maliyetli olması ve her zaman bulunamaması gibi sebeplerden ötürü üretimde genellikle bu bitki kullanılmaz. Üretim aşamaları ve üretiminde kullanılan ham madde çeşidi duyusal tercihler bakımından çeşitlilik gösterebilmektedir. Bundan dolayı şalgam suyunun standart bir üretim tekniği yoktur. Buna rağmen şalgam suyu üretim yöntemi 2 ana sınıf altında incelenebilir. Bunlardan bir tanesi geleneksel üretimdir. Diğeri ise doğrudan üretim.

Geleneksel Yöntem:

Geleneksel yöntem iki fermantasyon aşamasından oluşur. Bunlar ekşi maya fermantasyonu ve havuç fermantasyonudur. Ayrıca starter kültür kullanılarak da geleneksel yöntemle şalgam suyu üretilebilir.

Doğrudan Üretim:

Doğrudan üretim tek fermantasyon aşamasından oluşur. Bu üretim metodunda sadece havuç fermantasyonu gerçekleşmektedir.

Şalgam Suyunun Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

  • Vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardım eder.
  • Böbrek kumu ve taşının düşürülmesini sağlar.
  • Akciğer ve bronşları temizleme özelliğine sahiptir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • İştah açıcıdır.
  • B grubu vitaminleri bakımından zengindir. Bu sayede sinirleri yatıştırıcı etkiye sahiptir.
  • Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
  • Bileşiminde kalsiyum, potasyum, fosfor, kükürt, iyot ve demir gibi mineraller bulunur.
  • Şalgamın kök ve yaprakları oldukça zengin bir besleyici özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde hem yemeklik olarak hem de bazı hastalıklara karşı ilaç olarak kullanılabilirler.

KAYNAKLAR

  1. Üçok E, Tosun H. Şalgam Suyu Üretimi ve Fonksiyonel Özellikleri. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 2012; 8(1): 17-26.
  2. Varol Za. Şalgam Suyu Üretiminde Optimum Şalgam Turpu (Brassıcarapa) Konsantrasyonun Belirlenmesi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi 2021

Yazar Hakkında

Medine KARAAYTU

Merhabalar, ben Medine Karaaytu. 1999 Kartal/ İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Kocaeli’nde yaşıyorum. Kendimi geliştirmeyi, kitap okumayı ve araştırma yapmayı çok severim.İnsanların gıda farkındalığını arttırmak ve daha bilinçli bir toplum hedefi doğrultusunda çalışmalarımı sizinle paylaşmak isterim.

Tüm İçerikleri Görüntüle