Vitaminler, insan yaşamı için önemli olan besin ögelerindendir. Bazı vitaminlerin eksikliği çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Bazıları ise gıdalarda çok yaygın bulunmasından dolayı eksikliği insanlarda hissedilmez. İşte bu vitaminlerden birisi de B5 vitamini olarak adlandırılan pantotenik asit. Bugün pantotenik asit ne işe yarar, hangi gıdalar B5 vitamini içerir, günlük alınması gereken B5 vitamini miktarı ve pantotenik asidin sağlık üzerine etkilerinden bahsedeceğim. İlk olarak tanımıyla başlayalım.

DİĞER B GRUBU VİTAMİNLERİ YAZILARIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
B1 VİTAMİNİ 
B3 VİTAMİNİ
B6 VİTAMİNİ
B7 VİTAMİNİ
B9 VİTAMİNİ
B12 VİTAMİNİ

B5 Vitamini Ne İşe Yarar?

Pantotenik asit, pantoik asit ve beta alaninden oluşan bir B grubu vitaminidir. İlk kez mayadan izole edilmiştir. Nötr çözeltilerde stabil olan pantotenik asit, ısı, alkali veya asitle parçalanmaktadır. Kimyasal bir bileşik olan koenzim A’nın yapısında yer alır. Bu sebeple insan ve hayvan organizmasında oldukça önemli bir yeri vardır. Ayrıca karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji elde etmede rol oynar. Pantotenik asidi hangi gıdalardan alabiliriz ona bakalım şimdi de.

B5 Vitamini İçeren Gıdalar Nelerdir?

Pantotenik asit hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda bulunmaktadır. Hayvansal gıdalarda genellikle bağlı formu vardır. B5 vitamini içeren gıdalara baktığımız zaman;

  • Brokoli, lahana ve patates gibi sebzelerde,
  • Sığır eti, karaciğer, tavuk ve sakatat gibi et ürünlerinde,
  • Süt ve süt ürünlerinde,
  • Tam tahıllı ürünlerde,
  • Fasulye, bezelye ve mercimek gibi kurubaklagillerde,
  • Pirinç,
  • Yumurta,
  • Mantar,
  • Fındık,
  • Avokado

gibi birçok gıdada görebiliriz.

Günlük Alınması Gereken Pantotenik Asit Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?

Günlük alınması gereken pantotenik asit miktarı yaş grubuna göre değişmektedir. Genellikle bebeklerde 1,7 – 1,8 mg pantotenik asit alınması önerilmektedir. 1 yaşından itibaren ki süreçte de 2-5 mg arası yaş arttıkça artan miktarlarda alınması gerekir. Bununla birlikte hamile ve emziren kadınların günlük alması gereken pantotenik asit miktarı 7 mg olarak önerilmektedir.

Pantotenik Asit Eksikliği

Pantotenik asit, birçok gıdada bulunduğundan dolayı eksikliği çok fazla hissedilmez. Genellikle şiddetli yetersiz beslenen kişiler ve pantotenik asidi metabolize edemeyen genetik mutasyonlu kişilerde görülür. Bu belirtiler; baş ağrısı, sinirlilik, gastrointestinal problemler, tükenmişlik, kas krampları, mide problemleri, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve uyku problemleridir. Yeterli ölçüde B5 vitamini alımıyla da semptomlar ortadan kalkar. Alınması gerekenden çok fazla B5 vitamini alınmasıyla da mide rahatsızlıkları ve hafif ishal şikâyeti görülmektedir.

Kaynakça

www.healthline.com

www.hsph.harvard.edu

veteriner.erciyes.edu.tr

Demirci M., 2018. Beslenme. S:130.

 

Yazar Hakkında

Derya ATAALP

Merhaba, ben Derya ATAALP. 1998 yılında İzmir’de doğdum. 2021 yılında Manisa Celal BAYAR Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Meze, süt ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilen bir firmada kalite, üretim ve laboratuvar bölümlerinde staj yaptım. Araştırma yapmayı seven birisi olarak bu sitede toplumumuza gıda üzerine doğru bilgileri sunabilmek için katkıda bulunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle