Patates kızartması sevmeyen yoktur herhalde. Bugün sizlere kullanım açısından kolaylık ve pratiklik sağlayan bir ürün olan dondurulmuş patates üretimi konusundan bahsetmek istiyorum. Dondurulmuş patates nasıl yapılır haydi bakalım.

  • Ham maddenin yıkama bandına alınması ile süreç başlar. Seçilen ham maddenin taze olması daha kaliteli bir ürün elde edilmesiyle sonuçlanır. Yıkama işlemi, çalkalamalı yıkama makinelerinde yapılır.
  • Ardından kabuk soyma ve doğrama işlemleri gerçekleştirilir.
  • Doğrama işleminden sonra tekrardan bir yıkama yapılır. Bunun amacı ise; kesim yerlerindeki hücre öz suyunu ve nişastayı uzaklaştırmaktır.
  • Yıkanan patatesler haşlama işlemine tabi tutulur. Enzimlerin inaktivasyonunu sağlamak amaçlı. Uygulanan haşlama işlemi 90°C’de 10 dk kadardır. Patateslerin kalınlığına bağlı olarak bu süre değişebilir. Haşlama işlemi daha düşük sıcaklık ve uzun sürede yapılırsa ürün daha sert ve diri olur. Burada haşlama suyuna sodyum asit pirofosfat eklenir. Sodyum asit pirofosfat, kızartma sonrasında oluşabilecek olan renk esmerleşmesini önlemek içindir. Ca-laktat ilavesi de yapılabilmektedir. Bu da tekstürü iyileştirmek içindir.
  • Haşlamadan sonra patateslerin üzerinde bulunan su titreşimli elek ve sıcak hava üfenerek uzaklaştırılır.
  • Ardından bir konveyör yardımıyla 120-200°C arasındaki bir sıcaklıkta bulunan yağa daldırılır. Kullanılan yağ genellikle soya yağıdır.
  • Daha sonra soğutma işlemine geçilir.
  • Ve ardından hızlı bir şekilde dondurma işlemi yapılır. (-40°C’de)
  • Uygun ambalajlarda paketlenir ve depolamaya alınır. Depolamadaki sıcaklık -18°C’dir.

Dondurulmuş ürünler arasında en çok talep gören ürünlerden biri olan dondurulmuş patates üretimi kısaca bu şekildedir. Parametreler ve kullanılan ekipmanlar işletmelere göre farklılık gösterebilir.

DONDURULMUŞ PATATES ÜRETİMİ VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Kaynak: Cemeroğlu B.S., Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Bizim Grup Basımevi, Ankara, 2013.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle