Yeterli ve dengeli beslenmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı bir şekilde beslenme, çeşitli besinlerin günlük alınması gereken miktarlarda tüketilmesi ile gerçekleşir. Besinler beş ana gruba ayrılmıştır. Bu besin gruplarından biri de et ve benzeri besinlerdir. Bu besinlere et, tavuk, balık, yumurta, ceviz, fındık, badem ve susam örnektir. Bu yazımda sizlere yağlı tohum çeşitlerinden biri olan fındık, fındık besin değeri ve fındığın faydalarından bahsetmek istiyorum.

Çikolata, dondurma, yağ ve unlu mamuller gibi pek çok alanda kullanılabilen fındık, çeşitli şekillerde tüketime sunulabilir. Fındık unu, fındık yağı, fındık sosu, fındık ezmesi, fındık likörü ve nuga gibi ürünler tüketime sunulan fındık ürünlerinden bazılarıdır.

Fındık, zengin bir besin içeriğine sahiptir. Bileşiminde pek çok biyoaktif bileşik bulunur. Bu bileşikler kanser ile kalp ve damar hastalıkları gibi hastalıkların önlenmesinde önemli rol alır.

Gelin hep birlikte fındığın yapısında bulunan bileşiklere ve faydalarına bir göz atalım:

Bileşiminde E vitamini ile B1 ve B6 başta olmak üzere çeşitli B grubu vitaminleri bulunur. 100 gram fındık tükettiğimiz zaman günlük B6 vitamin ihtiyacının %35’ i, E vitamini ihtiyacının %24’ ü ve B1 vitamini ihtiyacının %24’ ü karşılanır. Ayrıca enerji ihtiyacımız için önemli bir besindir. Bileşiminde sakaroz, glikoz, fruktoz ve stakiyoz olmak üzere çeşitli şekerler bulunur. 100 gram fındık yaklaşık olarak 634 kalorilik enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Aynı zamanda histidin ve izölösin gibi esansiyel amino asitler fındığın bileşiminde bolca bulunur. Bu amino asitler, protein ihtiyacımızın karşılanmasına büyük katkıda bulunur. İç fındığın protein içeriği değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak %10-24 arasındadır. 100 gram iç fındık tükettiğimiz zaman günlük protein ihtiyacımızın %22’ si karşılanmış olur.

Fındık Fe, Mg, Cu, Mn, K, P, Zn ve Ca olmak üzere çeşitli mineraller içermektedir. Bu sayede insanların kemik gelişimine, kemik sağlığına ve zihinsel gelişimine katkı sağlar.

Fındığın yapısında flavonoidler ile gallik asit, kateşin, kateşol, kafeik asit ve vanilin gibi fenolik asitler bulunmaktadır. Bu bileşikler sayesinde antioksidan özellik gösterir. Aynı zamanda fındık oleik asit ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri ile palmitik asit ve stearik asit gibi çeşitli doymuş yağ asitlerini de içermektedir. Bileşiminde bulunan doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar sisteminin sağlıklı olmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca kandaki kolesterol düzeyinin yükselmesini önleyici etkilerde bulunur.

Sonuç olarak fındık besin değeri yüksek olan bir gıdadır. Ve beslenmemizde yer vermemiz gereken gıdalar arasındadır.

KAYNAKLAR

  1. Üstün Ş, Karaosmanoğlu H, Karaosmanoğlu A. Fındık Antioksidanları. 7. Gıda Mühendisliği Kongresi 2011; 69.
  2. Üstün Ş, Karaosmanoğlu H. Sağlıklı Beslenme ve Fındık. Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi 2013; 646.
  3. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/findik/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=29
  4. Ayaz A. Yağlı Tohumların Beslenmemizdeki Yeri Hacettepe Üniversitesi- Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2008; 7-27.

Yazar Hakkında

Medine KARAAYTU

Merhabalar, ben Medine Karaaytu. 1999 Kartal/ İstanbul doğumluyum. Ankara Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Kocaeli’nde yaşıyorum. Kendimi geliştirmeyi, kitap okumayı ve araştırma yapmayı çok severim.İnsanların gıda farkındalığını arttırmak ve daha bilinçli bir toplum hedefi doğrultusunda çalışmalarımı sizinle paylaşmak isterim.

Tüm İçerikleri Görüntüle