Uzun yıllardır hepimiz gıdalarımızı korumak için bir şeyler yapıyoruz. Bazen kurutuyoruz bazen dondurucuya atıyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız o an tüketmeyeceğimiz bir gıdayı daha sonra tüketmek veya mevsiminde olmayan bir gıdayı diğer mevsimde tüketebilmek. Bu amaçla kullanılan yöntemler gıdaları bozmaya yol açacak mikrobiyolojik ve enzimatik olaylardan korumaya yönelik olmalıdır. Soğukta muhafaza da bu yöntemlerden biridir.

Yönteme göre gıdalar donma noktasının üzerinde soğuk koşullarda saklanır. Mikroorganizma faaliyetlerinin yavaşlatılarak bozulmanın geciktirilmesi sağlanır. Fakat bu yöntem kısa süreli etki gösterir. Yani uzun süre koruma sağlamaz. Evlerde kullandığımız buzdolapları da bu amaçla kullanılır. Etkili bir soğutma işlemi için soğutucu içerisinde hava dolaşımı iyi olmalıdır. Evlerdeki buzdolabını düşünecek olursak, buzdolabını çok fazla doldurmamalıyız ki dolaptaki hava dolaşımı rahat olsun. Ayrıca soğutucunun temiz olması da gıdaların mikroorganizmalardan korunması açısından önemlidir.

Bazı gıdaların buzdolabında saklanma süreleri tablodaki gibidir. Bu süreler buzdolabı koşullarına ve gıdadaki mikroorganizma yüküne göre değişkenlik göstermektedir.

Gıdaları buzdolabında saklamak ile ilgili birkaç şey daha yazaraktan konuyu sonlandırmak istiyorum.

  • Et alındıktan sonra hemen buzdolabına konmalıdır. Ve çiğ etler meyve-sebze gibi pişirilmeden tüketilen gıdalarla yan yana konmamalıdır.
  • Yıkanan meyve ve sebzelerin üzerinde kalan su damlacıkları nem oluşumuna neden olur. Nem de mikroorganizmalar için ideal ortam demektir. Yani yıkadıktan sonra buzdolabına koyulan meyve ve sebzeler daha çabuk bozulur.
  • Yumurtalar açıkta değil de paketinde saklanmalıdır.
  • Meyve ve sebzeler buzdolabının çekmece kısmında saklanmalıdır. Aynı şekilde buzdolabının kapağına da çabuk bozulabilen gıdaları yerleştirmemeliyiz.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle