Neredeyse her gün içtiğiniz kahvenizde akrilamid riski olduğunu biliyor musunuz? Kahve içmenin sağlıklı olduğuna dair kanıtlanmış birçok makale bulabilirsiniz. Hatta bizde şuradaki yazımızda kahvenin faydalarından bahsetmiştik. Fakat bugün konuşacağımız konu bu değil. Bugünkü konumuz: kahvede akrilamid oluşumu. Haydi başlayalım.

İlk olarak kısaca akrilamid nedir ondan bahsedelim. Akrilamid kanser riskini arttıran bir kimyasal bir bileşiktir. Sürekli ve yüksek miktarlardaki tüketimler için geçerli bir durumdur. Akrilamid yüksek ısıya maruz kalan gıdalarda tepkime sonucu oluşur. Yani doğal olarak gıdanın içerisinde yer almaz. Ayrıca akrilamid sadece ambalajlı gıdalarda oluşan bir durum değildir. Fırınlama, kavurma ve kızartma gibi geleneksel pişirme yöntemlerinin sonucunda da oluşur. Bu nedenle evlerde veya restoranlarda hazırlanan yiyeceklerin içerisinde de olabilir.

HANGİ GIDALARDA AKRİLAMİD OLUŞUM RİSKİ YÜKSEKTİR?

Kahvede Akrilamid Oluşumu

Kahve üretimi sırasında kahve çekirdekleri kavrulmaktadır. Bu işlem sırasında kahvede akrilamid oluşumu gerçekleşir. Kahvede oluşan akrilamid miktarı değişkendir. Bu durum kahve çekirdeğinin kavrulma süresi, kavurma sıcaklığı, depolama gibi koşullara bağlıdır.

2013 yılında yapılan bir araştırmada 42 farklı kahve türündeki akrilamid miktarı araştırılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre;

  • Taze kavrulmuş kahvenin kg başına yaklaşık 179 mcg,
  • Hazır kahvenin ise kg başına 358 mcg

akrilamid içerdiği belirlenmiştir.

Peki, kahve tüketmeyi bırakmalı mıyız?

Birçok araştırma kahvenin aslında farklı kanser türleri ve diğer koşullara karşı koruma sağlayabileceğini ve ölçülü kahve içmenin genellikle güvenli olduğunu öne sürüyor. Sık sık kahve içen kişiler, az kavrulmuş veya yeşil kahve çekirdeklerini denemek isteyebilirler. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu ve kararında tüketmek gerektiğini unutmayalım. 

PATATES KIZARTMASINDA AKRİLAMİD OLUŞUMU

Kaynaklar:

www.healthline.com

www.eufic.org

Nas S., Nizamlıoğlu N.M., Gıdalarda Akrilamid Oluşum Mekanizmaları, Gıdaların Akrilamid İçeriği ve Sağlık Üzerine Etkileri, Akademik Gıda, 17:2, 2019, s.232-242.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle