Ambalajlarda olgunlaştırılmış peynir ve taze peynir kavramlarına birçok kez dikkat etmişizdir. Ne anlama geldiğine ise gelin hep birlikte bakalım. Yazıma geçmeden önce ‘Merak Edilenler’ serimizden ‘Peynire Dair Her Şey!’ adlı yazımı okumanızı isterim. Çünkü orada peynir ile alakalı birçok soruyu yanıtladım. Şimdi gelelim asıl konumuza.

İlk olarak olgunlaşma ne anlama geliyor ona değinelim. Olgunlaşma, her peynirin kendine özgü tat, yapı ve aromayı kazanabilmesi için belirli koşullarda belirli sürede geçirdiği fiziksel, mikrobiyolojik ve enzimatik değişimler ve etkileşimler olarak tanımlanır.

Olgunlaştırılmış peynir ise, olgunlaşma süreci bittikten sonra tüketime sunulan peynir çeşididir. Ve etiketlerinde mutlaka ‘ üretim tarihinden itibaren … gün kadar süreyle olgunlaştırılarak piyasaya arz edilir.’ şeklinde belirtilmelidir. Çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütten elde edilen peynirler en az 4 ay olgunlaşmadan tüketilmemelidir. Eğer peynir çiğ sütten üretiliyorsa da mutlaka etiket bilgilerinde ‘çiğ sütten üretilmiştir’ diye belirtilmesi gerekir. Olgunlaştırılmamış yani taze peynirler ise, olgunlaşma süresi tamamlanmadan –üretimden sonra- tüketime sunulan peynirlerdir. Taze olarak tüketime sunulan peynirler mutlaka pastörizasyon normlarından birine tabi tutulmuş olmalıdır.

Bir peynir sever olarak ben olgunlaştırılmış peynirlerin tadını daha çok beğeniyorum. Bu söylediğim taze peynir tüketmiyorum olarak algılanmasın. Hepsinin yeri ayrı. Son olarak söylemek istediğim gıda etiketlerindeki kavramlar hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursak ne tükettiğimizi anlamamız o kadar kolay olur. Bilinçli bir tüketici olmak için bu noktalara dikkat etmeliyiz.

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği