Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin mutfaklarında sıklıkla bulunan Quark Peyniri nedir? Genellikle yoğurtla karıştırılan bu ürün aslında su oranı yüksek bir taze peynir çeşididir. Aslında yoğurt ile Quark arasında ciddi farklar vardır. Mesela Quark peynirinde kullanılan bakteriler mezofilik iken yoğurtta kullanılan bakteri kültürleri termofiliktir.

Quark Peyniri Nedir?

Quark, üretiminden hemen sonra tüketilebilen kremsi bir dokuya sahip ekmek üzerine sürülebilen bir peynirdir. Krem peynir gibi diğer gıdalara kolayca karışabilme özelliği sayesinde birçok pasta tarzı ürünlerde de bolca kullanılabilir. Hafif asidik ve orta ekşi bir tada sahiptir. Quark yağsız veya çeşitli yağ düzeylerinde üretilebilmektedir. Bunun yanı sıra Quark peynirine çeşitli aromalar da (çilek, vişne, muz vb) eklenebilmektedir. Bu sayede bize farklı tatlar sağlayan bir peynir çeşidi olarak sofralarımıza gelir. Sadece tatlı aromalardan değil aynı zamanda sarımsak, kekik, nane gibi farklı bileşenler eklenerek de üretilebilir. Bir başka özelliği peynir mayasından elde edilmesinin yanı sıra kefir kullanılarak da üretimi yapılabilmektedir. Quark peynirinin biraz da besin içeriğinden bahsedelim.

Quark Peyniri Besin Değeri

100 gr Yağsız Quark Peyniri;

  • 189 mg fosfor,
  • 150 mg klor,
  • 95 mg potasyum,
  • 36 mg sodyum,
  • 71 mg kalsiyum

içerir. 100 gram yağsız Quark, 75 kcal (314 kj) enerji içerir. Yağlı Quark peynirinde bu oranlar değişmektedir. Quark peynirindeki yağ oranı arttıkça haliyle kalorisi de artmaktadır. Aynı zamanda Quark laktoz içeriği düşük bir süt ürünüdür. 100 gram sütte yaklaşık olarak 5 gram laktoz vardır. Quark peynirinde ise 100 gram başına yalnızca 3 gram laktoz vardır. Bu sebeple 4 yemek kaşığı veya daha az Quark, düşük FODMAP içeriğine sahip besinler arasında yer alır.

Quark, ülkemiz pazarında kendine tam yer edinememiş olsa da tuzsuz (ya da çok az tuzlu) olması ve B2, kalsiyum ve fosfor içeriğinin zengin olması sebebiyle birçok peynir türünün önüne geçebilecek bir rakiptir. Kalsiyumun Quark peynirinde neredeyse tamamen çözünmüş halde bulunması onu diğer peynirlerden farklı kılmaktadır. Ayrıca ince bağırsak için önemli bakterileri barındırmaktadır. Bu bakteriler laktozu parçalamada görevlidir ve ürettiği laktik asit sayesinde zararlı bakterileri yok eder. Aromalı çeşitleri de git gide market raflarındaki yerini arttırıyor. Quark peynirinin su içeriğinin yüksek olması sebebiyle raf ömrü kısadır. Bu sebeple buzdolabında saklanmalıdır.

Kaynaklar

Zekeriye K., Quark Peyniri Üretiminde Bazı Aromatik Bitki Yağlarının Kullanımı Üzerine Bir Araştırma, 2011.

Mustafa Ü., Quark ve Bazı Nitelikleri, 1979.

www.dietvsdisease.org

Gilbert A., Quark Cheese Produced Wıth Kefır and Agave Inulın, 2019.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310258/

www.esk.gov.tr

Yazar Hakkında

Sümeyye YILDIZ

Merhabalar, ben Sümeyye Yıldız. 1998 Bursa doğumluyum ve Bursa’da yaşıyorum. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 4 sınıf öğrencisiyim. İlk stajımı dondurulmuş gıda ve konserve fabrikasında tamamladım. Mühendislik alanının yanında mutfakta olmayı da çok seviyorum. Hem kendimi geliştirmek hem de toplumu bilinçlendirmek, gıdayla ilgili en doğru ve güncel bilgileri paylaşmak adına yazılarımı sizlere sunmak istiyorum.

Tüm İçerikleri Görüntüle