Yoğurt sevilen bir fermente süt ürünüdür. Çok eski zamanlardan beri tüketilen ve faydalı olarak bilinen bir üründür. Peki, süt nasıl olur da yoğurt haline gelir?

Yoğurt oluşumunun bir fermantasyon olayı olduğunu dile getirmiştim. Halk arasında bu işleme yoğurt mayalama denir. Bu fermantasyon olayında iki önemli laktik asit bakterisi rol oynar. Bu bakteriler Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus bakterileridir. Bu iki bakteri yoğurt bakterisi olarak da bilinmektedir. Süt içerisinde bulunan süt şekerini (laktozu) fermente eder. Fermantasyon sonucunda laktik asit ve yan ürünler oluşur. Oluşan laktik asit ortamın asitliğini (pH’ı düşürür) arttırır. Meydana gelen asitlik artışı ile de süt içerisinde bulunan proteinlerin denatüre olmasını (yapısının bozulmasını) sağlayarak pıhtılaşmayı sağlar ve yoğurt elde edilir. Gerçekleşen bu işleme laktik asit fermantasyonu denir.

Yazar Hakkında

Selinay LAÇİNDAĞ

Merhabalar, ben Selinay LAÇİNDAĞ. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iki ayrı süt firmasının üretim bölümünde görev aldım. Sonrasında ise süt sektörüne yönelik starter kültür, antibiyotik test kitleri ithal eden Laktis Gıda'da çalıştım. Gıda Notları sitesiyle birlikte blog yazarlığına başladım ve şu an burasıyla birlikte Özel Beslenme, Flavus gibi birçok firmanın blogunda yazılar yazıyorum. Blog yazarlığına başlamamdaki amaç bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmaya yardım etmekti. Hala bu amaç doğrultusunda yazıyorum. Umarım herkese faydalı olur.

Tüm İçerikleri Görüntüle