Kış hazırlıkları dediğimizde aklımıza ilk gelen hazırlıklardan biri de turşudur. Fermente bir ürün olan turşu sağlığımız için önemlidir. Önemli olmasının yanında tüketiminde ve yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Tuz oranı yüksek bir gıda olduğu için tüketirken fazlaya kaçmamak gerekir. Yapım aşamasında ise dikkatli olunmazsa zararlı olan bakteri gelişimi hızlanır ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Birkaç madde ile dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetmek istiyorum.
- Öncelikle kullanacak olduğumuz meyve sebze seçimine dikkat etmeliyiz. Alacağımız meyve sebzeler yumuşak, ezik vb. şekilde olmamalıdır. Bu tür gıdalarda bakteri gelişimi daha hızlı gerçekleşir. O yüzden seçeceğimiz meyve ve sebzeler sert, sağlam ve diri özellikte olmalıdır. Ve iyice yıkanıp temizlenmelidir.
- Kullanılacak olan kavanoz cam olmalıdır. Temiz olmalı, deterjan kalıntısı vb. gibi şeyler içermemelidir.
- Salamurada kullanacak olduğumuz su içme suyu kalitesinde olmalıdır.
- Tuz seçimimiz kaya tuzundan yana olmalıdır. Ve tuz ayarı en önemli faktörlerden biridir turşu yapımında. Tuz az gelirse içerisindeki meyve ve sebzeler yumuşak olur. Bakteri gelişimi hızlanır ve turşunun bozulmasına neden olur. Fazla gelirse de tüketimi zor olur.
- Asitliği düşük gıdalar için limon tuzu ya da sirke kullanılabilir. Ayrıca fermantasyonun daha hızlı olması için kavanozun dibine nohut koyabilirsiniz.
- Meyve ve sebzeler kavanoza sıkı bir biçimde yerleştirilmelidir. Ve salamura suyu meyve ve sebzenin üzerine kadar çıkmalıdır. Amaç meyve ve sebzenin hava ile temasını kesmektir.
- Ağzı kapatılan kavanozlar karanlık ve serin bir yerde (18-20°C) yaklaşık 4-6 hafta bekletilmelidir. Turşunun saklandığı ortam sıcaklığı da önemlidir. Sıcak bir ortamda saklanması bakteri gelişimini hızlandırır ve daha turşu olmadan bozulmaya yol açabilir.
Yorumları Göster